dinsdag, 24. oktober 2017 - 12:14 Update: 24-10-2017 13:52

Hoger beroep in 'minder Marokkanen' zaak

OM: Wilders verdient straf
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij het begin van het hoger beroep in de strafzaak tegen Geert Wilders in verband met diens ‘minder Marokkanen’ uitspraken aangegeven zich niet volledig te kunnen vinden in het vonnis van de rechtbank.

Hoewel het Openbaar Ministerie van mening is dat de rechtbank Den Haag Wilders terecht heeft veroordeeld wegens groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie op 19 maart 2014, vindt het ook dat de rechtbank niet vrij had moeten spreken van twee andere feiten.

Volgens het OM levert de uitlating die Wilders op 12 maart 2014 op een markt in Loosduinen deed – namelijk dat hij optrad namens mensen die stemmen op een stad met als het even kan ook wat minder Marokkanen – wel degelijk groepsbelediging op. De ‘minder Marokkanen’ speech op 19 maart 2014 in een Haags café levert volgens het OM niet alleen groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie op, maar betekent ook dat Wilders heeft aangezet tot haat jegens Marokkanen. Voor die feiten had de rechtbank Wilders volgens het OM ook moeten veroordelen.

Ook is het OM van mening dat Wilders voor zijn uitlatingen een straf verdient. De rechtbank legde die echter niet op.

Geert Wilders is aanwezig bij de zitting in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Hij zegt dat hij terechtstaat "voor het stellen van een vraag over Marokkanen". De advocaat van Geert Wilders, Geert-Jan Knoops, wil onder meer dat er een 'gedegen wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar belangrijke elementen in deze 'bijzondere zaak'. 

Volgend jaar op 17 mei zal waarschijnlijk het hoger beroep in de strafzaak tegen Geert Wilders plaatsvinden.

Categorie:
Provincie: