dinsdag, 13. maart 2018 - 15:12 Update: 13-03-2018 16:33

Voor de derde keer vogelgriep bij eendenbedrijf

Mogelijk voor de derde keer vogelgriep bij eendenbedrijf
Foto: fbf
Kamperveen

In Kamperveen is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Hennie de Haan van de Vakbond van Pluimveehouders (NVP) laat weten geschrokken te zijn, en met name voor de gedupeerden.

Tegenover RTV Oost zegt Haan: ‘Het komt heel erg slecht uit voor de sector. De ophokplicht zou op 30 maart aflopen, maar de kans is nu aanwezig dat die ophokplicht met zestien weken verlengd gaat worden.’ De eieren die de dieren nu produceren kunnen niet verkocht worden als vrije uitloop eieren. Hierdoor leiden de pluimveehouders schade.

In totaal gaat het om circa 29.000 vleeseenden. Het naastgelegen bedrijf met pluimvee wordt preventief geruimd.  De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Kamperveen. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven onverkort van kracht.