donderdag, 19. april 2018 - 18:31 Update: 19-04-2018 19:38

Facebook verhuist data 1,5 miljard gebruikers vanwege strengere Europese regels

Facebook verhuist data 1,5 miljard gebruikers vanwege strengere Europese regels
Foto: Facebook
Amsterdam

Facbook verplaatst op papier 1,5 miljard leden om te voorkomen dat binnenkort al zijn gebruikers onder nieuwe Europese prvacywetgeving vallen.

De nieuwe regelgeving moet alleen gaan gelden voor de Europese leden. Tot nu toe was een Facebook-filiaal in Ierland in Dublin, verantwoordelijk voor alle gebruikers buiten de VS, maar dit kantoor krijgt voortaan alleen nog de bijna 370 miljoen Europese gebruikers onder zich. De gegevens van de overige internationale gebruikers van het Amerikaanse bedrijf verhuizen dus binnenkort naar de VS. Dat betekent dus dat deze gebruikers een website bezoeken die onder het Amerikaanse recht valt en niet meer onder het Ierse. Dit heeft Facebook aan Reuters bevestigd, zo melden meerdere media donderdag.

Op 25 mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in werking. Dat betekent dat de Europese privacyregels strenger worden. Door deze verordening moeten overheden, bedrijven en andere organisaties dan gaan aantonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd. Daarom wil Facebook dat de 1,5 miljard gebruikers uit Afrika, Azië, Australië en Latijns-Amerika gaan vallen onder de Amerikaanse regelgeving. Als Facebook de Europese richtlijnen zou overtreden staan daar boetes op tot 4 procent van de wereldwijde omzet. dat kan voor het socialenetwerkbedrijf in de miljoenen lopen. In de VS gelden minder strenge regels. Als voorbeeld wordt browsegeschiedenis genoemd. Die wordt in de EU gezien als persoonlijke data, maar in de VS niet.

Facebook laat in een verklaring weten dat de Europese privacyinstellingen ook beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. ,,We passen overal dezelfde privacybescherming toe, ongeacht of uw overeenkomst met Facebook Inc. of Facebook Ireland is.''