dinsdag, 1. mei 2018 - 8:36 Update: 01-05-2018 9:28

Studentenvereniging Vindicat verzuimt nieuwe ernstige mishandeling te melden

Studentenvereniging Vindicat verzuimt nieuwe ernstige mishandeling te melden
Foto: Archief EHF
Groningen

Weer is een lid van VIndicat op de sociëteit van het Groningse studentencorps mishandeld.

De studentenvereniging heeft het incident niet zoals afgesproken, gemeld bij de Rijksuniversiteit Groningen en bij de Hanzehogeschool. Dit keer werd een student zo toegetakeld dat hij een lichte hersenschudding opliep en ook letsel aan zijn gebit en een snee in zijn neus. Dit meldt Dagblad van het Noorden. Het incident gebeurde op 3 december 2017 op de sociëteit van het Groninger Studentencorps tijdens de laatste nacht van de Kermesse  d'Hiver, een groot driedaags feest van Vindicat. 

Aangifte 

Het slachtoffer heeft een week na de gebeurtenis aangifte gedaan, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland aan de krant weten. Het OM gaat twee 22-jarige mannen die allebei lid zijn van VIndicat nu vervolgen voor mishandeling met ernstig letsel tot gevolg. In juli zullen de mannen voor de rechter moeten komen. 

Geen melding

De rector van VIndicat, Marc Mohr, heeft het incident niet gemeld. Vorig jaar ondertekende de vereniging net als andere studentenverenigingen de gedragscode waarin staat dat incidenten direct gemeld worden aan de Adviescommissie Introductietijden (ACI). Over de reden waarom de zaak niet gemeld werd zegt de rector in de krant: 'Ik ben nalatig en stom geweest. Ik had dit moeten weten want we hebben die gedragscode ondertekend.' Hij ontkent dat Vindicat de zaak onder de pet wilde houden. 

Vindicat kreeg vorig jaar van de RUG en Hanze nog een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Zo niet, verbreken de onderwijsinstellingen alle banden met de vereniging en krijgen de bestuurders van Vindicat geen beurzen meer. Die beurzen werden na vernielingen door Vindicaters bij de Sushi Mall in Groningen alvast opgeschort.