donderdag, 9. december 2021 - 9:00 Update: 09-12-2021 14:18

'Schiphol en KLM wisten al jaren van verhoogde kans op kanker platformpersoneel'

Schiphol en KLM wisten al jaren van verhoogde kans op kanker platformpersoneel
Foto: fbf
Hilversum

Schiphol en KLM zijn 15 jaar geleden al door hun eigen arbodiensten gewaarschuwd voor een “verhoogd risico” op hartproblemen en longkanker bij hun medewerkers. Dat blijkt uit vertrouwelijke rapporten die Zembla in handen heeft.

Arbo-experts van de bedrijven adviseerden in 2007 al om de blootstelling aan de uitlaatgassen “zo ver mogelijk terug te dringen” Deskundigen stellen dat dat niet is gebeurd.  

Joost van Doesburg van de FNV zegt tegen Zembla: “Wij zien dat onze leden ziek worden en eerder doodgaan door hun werkzaamheden. Die schade moet vergoed gaan worden.” De vakbond gaat Schiphol Group aansprakelijk stellen.

Zembla sprak de afgelopen maanden met tientallen platformmedewerkers. “Je ziet gewoon dat collega’s hier ziek worden”, vertelt Gerben de Jong, die voor KLM als leidinggevende dagelijks op het platform staat. “Ik ken geen collega of werknemer op Schiphol met een andere doodsoorzaak dan kanker.”

De FNV wil met de aansprakelijkheidsstelling de bedrijven proberen te dwingen op korte termijn de uitstoot te verminderen.

Categorie:
Provincie: