vrijdag, 15. juli 2022 - 21:09

Geen demonstratie toegestaan bij intocht 4Daagse

Vierdaagse
Foto: Vierdaagse
Nijmegen

De gemeente Nijmegen geeft geen toestemming voor een demonstratie van Farmers Defence Force (FDF) op vrijdag 22 juli, de dag van de intocht van de Nijmeegse 4Daagse.

FDF heeft bij de gemeente gemeld tijdens de intocht met 500 tractoren en een podium te willen komen demonstreren zo dicht mogelijk bij de finish voor de wandelaars. In gesprekken met hen is duidelijk gemaakt dat een demonstratie van die omvang, op die plaats op dat moment fysiek onmogelijk is. De vrijdag van de intocht is het drukste moment van het jaar en de St. Annastraat en het laatste stukje naar de finish aan de Wedren zijn de drukste plaatsen in Nijmegen. 

Uit voorzorg zal vrijdag 22 juli 2022 in Nijmegen de gehele dag voor de gehele stad een noodverordening gelden, zodat bij eventuele problemen snel kan worden ingegrepen. Deze gaat donderdag 21 juli om 18.00 uur in en loopt tot vrijdag 22 juli 23.59 uur.

Over de aanvraag van FDF is afstemming geweest met de burgemeesters van de gemeenten waar de 4Daagsemarsen doorheen komen. De burgemeesters zijn unaniem van mening dat een demonstratie met landbouwvoertuigen op de openbare weg langs de
wandelroute ongewenst, onhaalbaar en gevaarlijk is. Over kleinschaliger uitingen langs de route of uitingen elders in de regio kan overlegd worden. Dit is ook aan FDF meegedeeld. Zij gaan zelf kijken naar alternatieven.

Overige dagen 

Behalve de melding van de FDF-demonstratie op vrijdag blijkt uit politie-informatie en uit openbare bronnen dat ook andere oproepen plaatsvinden voor boerenprotestacties met landbouwvoertuigen tijdens de week van de Vierdaagsefeesten en 4Daagsemarsen in Nijmegen; daarom geldt er tijdens de andere dagen van de 4Daagsemarsen en Vierdaagsefeesten een noodverordening in en rond het centrum van de stad. Deze noodverordening gaat vrijdag 15 juli om 20.00 uur in en loopt tot zaterdag 23 juli 12.00 uur en wordt gepubliceerd op de website van de gemeente Nijmegen.

Burgemeester Bruls: 'Deze beslissing is mij zwaar gevallen. De 4Daagsemarsen en Vierdaagsefeesten staan bij uitstek voor openheid, samenzijn en verbroedering. Om dan zo’n zwaar bestuurlijk middel te moeten inzetten, dat was een moeilijk besluit. Dit heb ik nog nooit eerder hoeven doen. Ik vertrouw erop dat iedereen de redelijkheid hiervan inziet. Ik heb de komende week samen met de organisatoren en de hulpdiensten de zorg voor al die honderdduizenden mensen die Nijmegen bezoeken. Deze maatregel kan in noodgevallen daarbij helpen'.

Categorie:
Provincie: