donderdag, 5. januari 2023 - 13:31

NVWA neemt meer dan 70 verwaarloosde runderen in bewaring vanwege dierenwelzijn

Koeien besmeurd met mest
Foto: NVWA

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag 4 januari bij een veehouder in het midden van het land meer dan 70 runderen in bewaring genomen. Tegen de veehouder wordt proces-verbaal opgemaakt.

Tijdens een inspectie bij de veehouder in het midden van Nederland, waar ook een dierenarts van de NVWA bij aanwezig was, bleek dat diverse runderen, stieren en kalveren geen schone en droge ligplaats hadden.

Veel runderen waren sterk vermagerd omdat ze niet de beschikking hadden over voer van goede kwaliteit. Daarnaast lekte diverse waterbakken, waardoor het voer erg nat was. De dieren worden nu opgevangen op een adres waar zij de juiste zorg krijgen.

Slechte huisvesting

Verder bleek tijdens de inspectie dat de dieren in het weiland zich konden bezeren en verwonden aan scherpe en uitstekende delen (zoals landbouwmachines, stalen spanten en bouwmaterialen). Ook troffen onze inspecteurs 2 dode runderen aan op het bedrijf.

De NVWA heeft al langere tijd extra aandacht voor dit bedrijf. Het bedrijf staat namelijk onder verscherpt toezicht. Bedrijven die ondanks herhaald opgelegde maatregelen niet in staat zijn de situatie te verbeteren, komen onder verscherpt toezicht te staan. Deze inspectie vond plaats om te controleren of de veehouder naar aanleiding van eerdere inspecties verbetering heeft aangebracht. Dat bleek niet zo te zijn. Tegen het bedrijf loopt een bestuursrechtelijk en een strafrechtelijk traject.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):