maandag, 7. december 2015 - 17:14 Update: 07-12-2015 17:23

Honderd miljoen voor onderzoek naar nieuwe chemische materialen

Honderd miljoen voor onderzoek naar nieuwe chemische materialen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De komende tien jaar komt ruim 100 miljoen euro beschikbaar voor extra onderzoek door chemische bedrijven en universiteiten naar materialen met geheel nieuwe eigenschappen die energie en grondstoffen besparen. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken maandag.

Deze onderzoeken leiden naar verwachting tot verf die energie kan opwekken net zoals zonnepanelen. Er komen waarschijnlijk autobumpers en telefoonschermpjes die zichzelf herstellen als er een kras op komt. Ook wordt er gewerkt aan glas dat zonlicht weert en warmte binnen houdt. 

Coatings van boten en vliegtuigen kunnen in de toekomst zonder milieubelastende stoffen. Minister Kamp van Economische Zaken lanceerde maandag daarvoor het zogeheten Chemical Building Blocks Consortium bij Shell in Amsterdam. Dankzij het consortium van Akzo Nobel, Shell, BASF, de universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Groningen, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het ministerie van Economische Zaken komt er in totaal in de komende tien jaar ruim 100 miljoen euro beschikbaar. Het ministerie draagt 5,5 tot 12 miljoen euro bij, afhankelijk van de private inzet.

Minister Kamp: "Dankzij nieuwe chemische processen kunnen we efficiënter gebruik maken van water en energie. We kunnen de voedselproductiviteit verhogen, de afvalberg laten slinken en het klimaat sparen. Veelbelovend is het onderzoek naar gebruik van CO2 als grondstof voor de productie van nieuwe materialen. Hiermee versterken we ook onze concurrentiepositie. Het bevordert de economische groei en het levert nieuwe banen op."

Chemische installaties in de Rotterdamse haven

De inzet van CO2 als bouwstof in de chemie kan een grote besparing van fossiele brandstof opleveren en een beperking van de uitstoot. Deze vernieuwingen worden mogelijk dankzij onderzoek van chemiebedrijven en universiteiten naar nieuwe en efficiëntere katalysatoren (stoffen die helpen bij chemische omzettingen). Dit kan ook een grote besparing opleveren bij de productie van kunstmest, nu goed voor 3 procent van het mondiale energiegebruik.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):