maandag, 11. januari 2016 - 12:10 Update: 11-01-2016 12:11

Computerprogramma kan neurologen helpen bij stellen diagnose alzheimer

Computerprogramma kan neurologen helpen bij stellen diagnose alzheimer
Amsterdam

Het computerprogramma PredictAD is een nuttig hulpmiddel bij het herkennen van de ziekte van Alzheimer bij mensen met milde cognitieve klachten. Nu moeten neurologen dat doen op basis van klinische gegevens, eventueel aangevuld met MRI-scans en hersenvochtanalyse, maar dat blijkt lastig.

Bij aanvullend gebruik van het computerprogramma, blijkt er van elke patiënt een voorspelling te kunnen worden gedaan of ‘Alzheimerhersenschade’ ten grondslag ligt aan de verschijnselen, of niet. De studie is gepubliceerd in Journal of Alzheimer’s Disease.

Mensen met milde cognitieve klachten (MCI) – denk aan geheugenklachten, zonder dat er sprake is van beperkingen in het dagelijks leven – willen doorgaans weten of ze te maken hebben met de ziekte van Alzheimer. Biomarkers uit MRI-scans en analyse van hersenvocht kunnen artsen duidelijkheid geven over de aanwezigheid van Alzheimerhersenschade of niet. Het geven van een prognose op deze manier is echter lastig, soms spreken gegevens elkaar tegen of zijn er niet genoeg data. En hoe te bepalen wat een afwijkende en een normale waarde is?

Samen met prof.dr. Wiesje van der Flier onderzocht klinisch geriater Hanneke Rhodius-Meester van het VUmc Alzheimercentrum de gegevens van een groep patiënten met MCI. Deze mensen waren ten minste twee jaar door de tijd gevolgd en van hen was inmiddels bekend wie dementie had gekregen en wie niet. Rhodius: “Door de gegevens van de patiënten met de PredictAD-tool in samenhang te bekijken, konden we een voorspelling maken of de patiënt dementie zou ontwikkelen of niet.”

Categorie:
Provincie: