vrijdag, 12. februari 2016 - 14:54 Update: 12-02-2016 15:07

32 wetenschappers krijgen elk 1,5 miljoen euro voor onderzoek

32 wetenschappers krijgen elk 1,5 miljoen euro voor onderzoek
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Vici-beurs van 1,5 miljoen euro is weer door NWO aan 32 wetenschappers uitgereikt om de komende 5 jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

De Vici-beurzen worden door NWO wetenschapsbreed toegekend. De laureaten doen onder andere onderzoek naar nieuwe psychologische behandeling van angstherinneringen, de evolutie van sterren, het schizofrene gedrag van elektronen, de eigenschappen van nieuw types oplosmiddelen en de relatie tussen politieke ideologie en de productie van kunst in de grote veertiende-eeuwse imperia in het Midden-Oosten en Azië.

Vrij onderzoek

Binnen Vici zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. Voor de ronde van 2015 dienden bij de vooraanmelding in totaal 215 wetenschappers een voorstel in. 122 aanvragers hebben een uitgebreide aanvraag ingediend. Daarvan zijn er nu 32 toegewezen, wat neerkomt op een toekenningspercentage van ongeveer 15 procent. Het toekenningspercentage onder de vrouwen is 17%, onder de mannen is dat 14%.

Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. Het is een impuls voor de Vici-onderzoekers en creëert tegelijk ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken.

Selectie van de beste voorstellen

De Vici-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend. Om de beste voorstellen te selecteren, geven per project meerdere wetenschappers uit het vakgebied van de aanvrager hun reactie op het onderzoeksvoorstel. Commissies van gerenommeerde wetenschappers uit verschillende vakgebieden bekijken alle voorstellen vervolgens in vergelijking met elkaar en interviewen de aanvragers over hun onderzoeksvoorstel. 

Bij het selecteren van voorstellen kijken de beoordelaars onder andere naar de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter, de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting.

Categorie:
Provincie: