zondag, 12. juni 2016 - 17:58 Update: 12-06-2016 18:04

Spinozapremies voor Wilhelm Huck, Lodi Nauta, Mihai Netea en Bart van Wees

Spinozapremies voor Wilhelm Huck, Lodi Nauta, Mihai Netea en Bart van Wees
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Fysisch-organisch chemicus Wilhelm Huck, filosoof Lodi Nauta, internist/infectioloog Mihai Netea en nano-fysicus Bart van Wees zullen op 13 september de NWO-Spinozapremie ontvangen. Dat heeft NWO-voorzitter Jos Engelen afgelopen vrijdag officieel bekendgemaakt.

2,5 miljoen euro

De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland en bestaat uit een bedrag van 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek. De NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan maximaal vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbesten van hun vakgebied behoren.

Commissie

Voor een Spinozapremie worden wetenschappers voorgedragen. Dit jaar ontving de commissie 37 voordrachten. Op basis van de voordracht maakt een internationale en wetenschapsbreed samengestelde commissie een shortlist van maximaal acht kandidaten. Per kandidaat gaan commissieleden in gesprek met meerdere buitenlandse deskundigen. 

Mede op basis van deze gesprekken kwam de commissie dit jaar tot vier wetenschappers die zij bij NWO voordroegen voor de Spinozapremie. Voor de toekenning van een NWO-Spinozapremie telt internationaal erkende wetenschappelijke kwaliteit als belangrijkste criterium.

Wilhelm Huck is verbonden aan de Radboud Universiteit, Mihai Netea aan Radboudumc, Lodi Nauta en Bart van Wees aan de Rijksuniversiteit Groningen. Inclusief de nieuwe laureaten kent Nederland nu 81 Spinozalaureaten.

Uitreiking

De feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies vindt plaats op dinsdag 13 september in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Tijdens de uitreiking zullen de laureaten vertellen wat hun onderzoek inhoudt en waar ze de premie voor willen inzetten.