dinsdag, 26. juli 2016 - 9:24 Update: 27-07-2016 8:24

Wereldreis op zonne-energie volbracht

Wereldreis op zonne-energie Solar Impulse 2 geslaagd
Foto: Solar Impulse 2
Abu Dhabi

De Solar Impulse 2 is erin geslaagd een wereldreis te maken op alleen zonne-energie. Het toestel kwam op het vliegveld van Abu Dhabi aan daar waar het zonnetoestel een jaar geleden ook vertrok aan haar missie.

Piloot Bertrand Piccard had de eer om de laatste etappe met het toestel af te leggen om vervolgens op Abu Dhabi-Airport te worden ontvangen.

Het Zwitserse vliegtuig Solar Impulse 2 vertrok op 9 maart 2015 vanuit Abu Dhabi en vloog van daar over India en China naar Hawaï. Wegens schade aan het toestel moest het team van Piccard en André Borschberg daar een pauze van negen maanden inlassen. In April van dit jaar kon het toestel de reis van 35.000 kilometer hervatten.

Het eenpersoonstoestel werd gevlogen door twee Zwitsers die elkaar afwisselden. Het gaat om Bertrand Piccard en de wetenschapper André Borschberg. Het toestel is met een gewicht van 1600 kilo ultra light. Een lange reeks van 17.000 zonnecellen in de vleugels moesten het toestel op zo'n 8,5 kilometer boven de grond voortstuwen.