vrijdag, 29. juli 2016 - 18:16 Update: 30-07-2016 8:56

TU Delft ontwikkelt unieke persoonlijke valairbag voor ouderen

TU Delft ontwikkelt unieke persoonlijke valairbag voor ouderen
Foto: TU Delft
Delft

Heike Vallery van de TU Delft faculteit 3mE heeft een valairbag voor ouderen ontworpen die hen beschermt als ze ten val komen. Dit meldt de TU Delft vrijdag.

Als ouderen ten val komen, heeft dat vaak grote gevolgen. Regelmatig overlijden ouderen zelfs ten gevolge van een val. Door de toekomstige vergrijzing zal dit aantal toenemen.

Voor de ontwikkeling van de airbag werkt Heike samen met haar collega’s van de afdeling BioMechanical Engineering, de faculteit Industrieel Ontwerpen en de Nederlandse start-up WOLK BV.

Val voorspellen

Uit de laatste statistieken van Veiligheid NL (2014) blijkt dat 88.000 ouderen werden behandeld op de spoedeisende hulp na een valpartij. 40.000 mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis en bijna 3.000 ouderen overleden ten gevolge van een val. 

De valairbag beschermt ouderen tegen lichamelijk letsel in geval van instabiliteit. Heike Vallery doet onderzoek naar het valalgoritme dat instabiliteit bij oudere mensen moet voorspellen. Dit zorgt ervoor dat de airbag zich tijdig opblaast. Binnen een jaar zal het vernieuwde valalgoritme ingebouwd worden in de eerste serie van valairbags die WOLK gaat produceren.

Comfortabel

‘Wij zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing voor dit maatschappelijke probleem. En de gebruiker ondervindt er zelf geen last van. De airbag is comfortabel, makkelijk in gebruik en onder de meeste kleren te dragen. De kussens kunnen zich aan drie zijdes ontvouwen (links, rechts en achter) waardoor de gebruiker het minst risico loopt op letsel aan de heup’, aldus Filippo van Hellenberg Hubar van WOLK BV en alumnus Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.  

Samenwerking

Deze week ondertekende Theun Baller, decaan van de faculteit 3mE een samenwerkingscontract met WOLK BV. de overeenkomst is een voortzetting van een jarenlange vruchtbare samenwerking tussen WOLK BV en de TU Delft waarmee de TU Delft een bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Kijk hier voor het demofilmpje

Categorie:
Provincie: