donderdag, 29. september 2016 - 10:09 Update: 29-09-2016 10:22

Bewijs geleverd voor energie uit zwaartekracht

Bewijs geleverd voor energie uit zwaartekracht
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Nederlandse architect en wetenschappers leveren 'proof of principle' van wat jaren geleden begon met de vraag: "Kunnen we energie halen uit zwaartekracht?''. Deze uitvinding kan nu leiden tot een duurzame energie generator voor thuis.

De afgelopen zes maanden hebben architect Janjaap Ruijssenaars (Universe Architecture, Amsterdam) en wetenschappers van VIRO in Hengelo (NL) gewerkt aan het fysieke bewijs van de uitvinding. Zoals werd verwacht op basis van eerdere calculaties verhoogt de zwaartekracht in combinatie met mechanische instabiliteit de efficiëntie van de techniek die mechanische druk omzet in elektrische energie, de piezoelektriciteit. De aanzienlijk efficiënte verbetering opent de deur voor een nieuw soort energie generator.

In een interview met Reuters zegt Ruijssenaars: "Ik probeerde te bedenken hoe je zwaartekracht het ene moment aanwezig kan laten zijn en het volgende moment niet. Want uit verandering kunnen we elektrische energie genereren''. 

Het idee:

Door een gewicht uit balans te brengen, komt zwaartekracht energie beschikbaar als extra input in een piezo generator. Een zuchtje wind is genoeg om elektriciteit te genereren. De overgebleven energie, opgeslagen in de piezo veer, kan gebruikt worden om het gewicht weer in zijn instabiele evenwicht te brengen. Dat is de essentie van het idee, met een ideale energie efficiëntie van 80% per cyclus. Ruijssenaars, verheugd over de nu bewezen uitvinding en de hoge efficiëntie, wijst de notie van een perpetuum mobile resoluut af aangezien een input energie altijd nodig is. Omdat het principe van de uitvinding op kleine en op grote schaal werkt ziet Ruijssenaars ook mogelijkheden om de output van bestaande energiesystemen te vergroten.

Categorie:
Provincie: