donderdag, 20. oktober 2016 - 14:24 Update: 20-10-2016 22:38

Nog veel onduidelijkheden rond landing Schiaparelli

Nog veel onduidelijkheden rond landing Schiaparelli
Foto: ESA

Expert van de ESA zijn nog druk bezig met het analyseren gegevens van de landing door de Schiaparelli op de rode planeet Mars. Dit maakte het Europese ruimtevaartorganisatie bekend.

Een deel van de gegevens zijn al geanalyseerd en men vermoedt dat de landing van de Schiaparelli niet volgens plan is verlopen. Zo lijkt het dat het hitteschild  en parachute eerder dan verwacht werden  afgeworpen. Nadat ook de parachute werd afgeworpen, moest raketbesturing de landing overnemen. Uit de eerste gegevens blijkt dat vermoedelijk de raketten wel zijn geactiveerd, maar dat ze eerder uitgeschakeld zijn dan verwacht.

Jan Wörmer, directeur generaal van de ESA, zegt: ‘Voornaamste rol van de Schiaparelli is om Europese landing technologieën te testen. Het opnemen van de gegevens tijdens de afdaling maakte deel hiervan uit, en het is belangrijk dat we kunnen leren wat er gebeurd is, om ons voor te bereiden op de toekomst.’

David Parker, directeur Bemande Ruimtevaart en Robotic Exploration ESA, laat weten dat de gegevens die ontvangen zijn zeer waardevol zijn om mee te werken. ‘We zullen een dieper onderzoek in moeten stellen en we kunnen niet verder speculeren op dit moment.

Categorie: