donderdag, 20. december 2007 - 22:09

Gehele bouwketen werkt samen aan één project

Groningen

In het project ‘Meer NulEnergie!’ werken –door samenwerking van onder andere het Energie Kenniscentrum van Hanzehogeschool Groningen en Syntens- spelers uit de gehele bouwketen samen in een cluster rond energiezuinige praktijkcases. Twee geweldige innovatiekansen gecombineerd in één project: samenwerken en duurzaamheid. Onlangs is het zesde team van start gegaan met een opdracht.

In het project ‘Meer NulEnergie!’ gaat het om het beter benutten van kansen en mogelijkheden rondom energievraagstukken. Verschillende innovatieteams, waarin de gehele bouwketen is vertegenwoordigd, werken aan een praktijkcase op het gebied van nulenergie.

De cases van de teams zijn:
- het ontwikkelen van een energiezuinig bedrijfsgebouw voor een installatiebedrijf uit Drenthe, dit gebeurt volgens de design & build methode;
- energierenovatie van de visafslag in Lauwersoog;
- prefab huizenbouw;
- een energiezuinige woonwijk: Noorderhogebrug, hoe kun je natuur en woningbouw integreren?
- het ontwikkelen van een traditioneel gebouwde energieneutrale woning;
- het ontwikkelen van een passief huis met staalframebouw, wat zijn de opties en hoe maken we een energiezuinige variant?

De teams worden in hun ontwikkeling begeleid door een innovatieadviseur van Syntens en kunnen gebruik maken van de kennis van studenten, docenten en lectoren van de Hanzehogeschool Groningen en van de kennis van medewerkers TNO.

Dit project is een succesvol voorbeeld van de goede samenwerking tussen Hanzehogeschool Groningen en Syntens. Het is één van de uitwerkingen van het samenwerkingsverband dat beide partijen begin van dit jaar hebben ondertekend.
Provincie:
Tag(s):