donderdag, 3. mei 2007 - 9:53

Onthulling Wirdumer gedenksteen op 5 mei

Wirdum

Burgemeester Rodenboog en de heer Jonk uit Wirdum onthullen op zaterdag 5 mei om 10.30 uur een monument met de twee gedenkstenen die vorig jaar in Borgercompagnie zijn gevonden. Het monument is geplaatst aan het Damsterdiep, Rijksweg 39, bij het begin van de borg Rusthoven in Wirdum.

De gedenkstenen komen oorspronkelijk uit de voormalige steenfabriek Rusthoven. De toenmalige eigenaar van het tichelwerk, Berend van der Veen, liet ze vervaardigen als eerbetoon aan de Canadese militairen die deze streek bevrijdden in 1945.

Nadat de fabriek werd gesloten en in verval raakte, ontfermde buurman Harm Jonk zich over de stenen. Jonk droeg de stenen uiteindelijk over aan de latere eigenaar van het oude fabrieksterrein, die ze na de verkoop van het fabrieksterrein meenam.

In oktober 2006 vond de familie Vüst in Borgercompagnie de gedenkstenen in de tuin van hun nieuwe woning. Zij schonken hun vondst aan de gemeenschap van Wirdum omdat ze het belangrijk vonden dat de stenen weer terug kwamen op de plek waar ze hoorden. De heer Jonk, die de brandmeesterwoning nog steeds bewoont, heeft het monument bedacht en gemaakt.
Provincie:
Tag(s):