dinsdag, 10. april 2007 - 9:05

Politie wil illegale handel in vervuilde grond aanpakken

Amsterdam

Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.) en de politie startte een campagne waarbij vrachtwagenchauffeurs, die vervuilde grondtransporten moeten uitvoeren van hun opdrachtgever, anoniem melding hiervan kunnen maken.

Uit cijfers blijkt dat zeventig procent van alle grondtransporten in Amsterdam niet in de haak is. De politie en M. doen daarom een beroep op de moraliteit van chauffeurs om misstanden te melden.

Chauffeurs zullen niet snel naar de politie stappen, meent Van der Burg van het Interregionaal Milieuteam van de politie Amsterdam-Amstelland. "Ten eerste maakt het gesloten karakter van het netwerk, het zijn vaak bedrijven die als het ware één grote familie vormen, het lastig voor chauffeurs om een verdenking bij de politie te melden.

Daarnaast blijken chauffeurs ook angstig te zijn voor represailles van de werkgever, zien ze op tegen een confrontatie met de dader(s) en/of ingewikkelde procedures, zoals het optreden als getuige. Ondertussen loopt diezelfde chauffeur echter wel (ernstige) gezondheidsrisico's als hij wordt ingezet bij het vervoer van vervuilde grond."

Uit cijfers blijkt dat in 2006 van en naar Amsterdam maar liefst 25.770 vrachten hebben plaatsgevonden, waarmee in totaal ruim achthonderd miljoen kilo grond was gemoeid. Als je uitgaat van de eerdergenoemde zeventig procent, kan worden geconcludeerd dat het grootste deel van de transporten niet in orde is. De politie heeft zelfs sterke vermoedens dat een aanzienlijke hoeveelheid grond illegaal wordt afgevoerd, maar het is lastig daar de vinger achter te krijgen.

Samen met M. hoopt de politie dat de campagne chauffeurs over de streep trekt misstanden aan de kaak te stellen en te bellen. Of, zoals Van der Burg het verwoordt: "Er moet een einde komen aan de goedkope, misdadig goedkope, wijze van afvoer van vervuilde grond. Met de M.-campagne hopen we de opsporing en vervolging kracht bij te zetten, maar daarvoor is de hulp van chauffeurs onontbeerlijk."
Provincie:
Tag(s):