maandag, 12. maart 2007 - 10:26

Rechter moet luchtkwaliteit Den Haag gaan bepalen

Den Haag

Dinsdag dient bij de Raad van State de rechtszaak tegen de gemeente Den Haag over de aanhoudend slechte
luchtkwaliteit op de Haagse Veerkaden. April 2005 spanden Milieudefensie en bewonerscomité Verboden Doorgang de rechtszaak aan.

De rechtsgang is volgens de bewoners en Milieudefensie broodnodig. De gemeente zegt al sinds 1989 de overlast op de Veerkaden te zullen verminderen, maar komt niet tot daden. Onlangs zijn de gemeentelijke plannen om in 2009 via een verkeerscirculatieplan de situatie te verbeteren, weer in de ijskast
beland.

De bewoners en Milieudefensie eisen dat de op- en afritten tussen de A12 (Utrechtse baan) en de Veerkaden worden afgesloten. Deze op- en afritten zijn er de oorzaak van dat het verkeer zich dwars door de binnenstad wurmt, in plaats van zich beter verdeelt. Een andere eis is om het
vrachtverkeer te weren na 11.30 uur, als de winkels zijn bevoorraad. De derde eis, het weren van de vele streekbussen, is inmiddels door de gemeente Den Haag ingewilligd.

Uitspraak: Wordt verwacht na zes weken.

Hoewel zij niet langer als de allervieste straten van Nederland te boek staan, is er langs de Amsterdamse en Stille Veerkade nog steeds sprake van grootschalige overschrijdingen van de Europese gezondheidsnormen voor luchtkwaliteit. Volgens het meetpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kwam het gehalte fijnstof ter plekke 85 dagen de limiet uit. Vanaf 2005 mogen er jaarlijks maximaal 35 dagen overschrijdingen zijn.

Joris Wijnhoven, campagneleider Verkeer van Milieudefensie: 'De Veerkadenzaak is een belangrijke test. Volgens ons is Europa glashelder over overschrijdingen: die zijn niet toegestaan. Het komt er nu op aan of de Raad van State vindt dat belanghebbenden maatregelen kunnen afdwingen als de lucht te vies is en overheden het laten afweten.' Langs ruim 400 stadswegen in Nederland worden inmiddels de Europese gezondheidsnormen voor luchtkwaliteit overschreden.

Mei 2006 oordeelde de rechtbank Den Haag nog dat de gevraagde maatregelen op de Veerkaden niet geëist konden worden van de gemeente. Het hoger beroep hiertegen van de bewoners en Milieudefensie dient morgen bij de Raad van State. Andere gemeenten volgen de kwestie met argusogen vanwege de belangrijke jurisprudentie die deze zaak kan opleveren.
Provincie:
Tag(s):