zondag, 3. juni 2007 - 2:39

Van Eldik op kop na eerste dag ELE Rally

Helmond

In het zonnige Helmond heeft de Paradigit ELE Rally op de eerste dag al haar imago eer aan gedaan. De wedstrijd, die als zeer zwaar bekend staat, is halverwege koers al zo’n 30 procent van de deelnemers kwijt geraakt door veelal technische mankementen of kleine uitstapjes. Topfavoriet Mark van Eldik heeft tot nu toe zijn favorietenrol waar weten te maken door met de Subaru Impreza World Rally Car resoluut de leiding te pakken en deze de gehele dag niet af te staan. ‘Maar het is nog niet gedaan’ zo vatte de rijder uit Montfoort pakkend samen aan het einde van de dag.

Slijtageslag laat ook zijn sporen achter in de top
Waar op papier de voorspelling werd gemaakt dat Erik Wevers, de Deen Kristian Poulsen (beiden Skoda Fabia WRC) en Jasper van den Heuvel (Mitsubishi Lancer WRC) het kampioenschapleider Mark van Eldik lastig zouden gaan maken, pakte de werkelijkheid anders uit. Van Eldik nam brutaal de leiding zonder iemand echt in zijn buurt te dulden. Terwijl Poulsen vooral moest wennen in zijn eerste wedstrijd met de Fabia WRC, verklaarde van den Heuvel al de gehele dag problemen te hebben. ‘Het voordifferentieel is kapot en we hebben geen mogelijkheid om het te vervangen’ luidde zijn commentaar. Kort daarop meldde zich de eerste uitvaller in de top. Na vier klassementsproeven begaf namelijk de versnellingsbak van de Fabia van Wevers het. Hij besloot daarop zijn auto direct op de trailer te parkeren.

Onklopbaar
Ondanks verwoedde pogingen van zowel Kristian Poulsen als Jasper van den Heuvel, lukte het niet om van Eldik te verslaan. In een ultieme poging het tempo verder op te voeren beschadigde Poulsen zijn oliekoeler en was zodoende ook voor hem de wedstrijd afgelopen. En dus is het aan Jasper van den Heuvel om van Eldik nog enigszins onder druk te zetten. Dat lukt niet, want op klassementsproef 10 crasht hij. Van Eldik reageert geschokt; ‘We hebben op de proef twee keer de motor af laten slaan omdat de concentratie weg was nadat we hadden gezien dat Jasper eraf was gegaan’ verklaarde van Eldik later. Gelukkig zijn rijder en navigatrice enkel met de schrik vrij gekomen dankzij de goede veiligheidstechniek van de moderne World Rally Car. Constant rijden is altijd al het geheim geweest van Piet van Hoof, en na het uitvallen van de diverse toppers wordt dat beloond met de tweede plaats overall, maar niet voor lang. ‘Dirk Boers komt sterk opzetten met zijn Impreza WRC, maar als je eenmaal tweede staat wil je dat niet afgeven’ aldus de Paradigit-rijder uit Wintelre. Kort daarna zal Boers die tweede plek nipt overnemen. Garantie voor strijd is er dus nog morgen, maar waarschijnlijk niet voor de algemene overwinning.

Weijs Junior lijkt de van Eldik van de standaardklasse
De vorig jaar als ‘Talent First’ uitgeroepen Hans Weijs Junior lijkt de van Eldik van de deelnemers in de standaard groep N klasse, de zogenaamde showroomcategorie. Zij het met iets minder overmacht en minder uitvallers onder de concurrentie, Weijs Junior is de te kloppen man in de groep N. Slechts één keer staat hij niet in de top drie per klassementsproef, maar verreweg het grootste aantal scratches staat op zijn naam. Dit ondanks de niet geringe concurrentie, want op proef één rijden in totaal vier rijders de gedeelde snelste tijd in de standaardklasse. Belangrijkste uitvaller is de uit Reusel afkomstige Johan Faes, die problemen had met zijn benzinetoevoer. Inmiddels heeft Weijs Jr. een voorsprong van ruim een halve minuut op Henk Vossen. Na de voorlaatste proef van de dag staat Peter van Merksteijn derde. Dirk Garvelink uit Bladel is nog vierde ondanks een kapot differentieel in zijn Mitsubishi Lancer Evo 7.

Spanning in de Kaloschallenge, Coltcup lijkt beslist
In de Chevrolet Kalos Challenge vindt er nog een verbeten strijd plaats. Na zijn schrapresultaat in Hulst is David Westenbrink gebrand op een goed resultaat. Dat drukt zich halverwege de avond uit in een tweede plaats, zo’n dertig seconden achter leider Corné Damen. ‘Maar daar moeten er nog vijftien afkunnen in het donker’ verklaarde een verbeten Westenbrink. In de Colt cup is het minder spannend. Kevin Abbring, het jonge talent uit Son en Breugel, pakte aanvankelijk de leiding maar op Oirschot beschadigde hij zijn Colt bij een kleine touché, zodat hij niet verder kon. Vader Edwin nam direct zijn rol over en leidt in de Colt cup met ruim één minuut op Henk Westerbeek. Op basis van zo’n 20 jaar ervaring in de Paradigit ELE Rally zou Abbring Senior dit verschil moeten kunnen verdedigen.

Officieuze stand na dag 1 Paradigit ELE Rally
1. Van Eldik – Groenewoud, Subaru Impreza WRC (A8) 1h 9m 45s; 2. Boers – Poel, Subaru Impreza WRC (A8) + 3:04; 3. van Hoof – Leermakers, Mitsubishi Lancer Evo 4 (A8) + 3:15; 4. Weijs Jr – van Goor, Mitsubishi Lancer Evo 8 (N4) + 4:57; 5. Mann – Cook (GB), Subaru Impreza WRC (A8) + 5:25.
Provincie:
Tag(s):