vrijdag, 25. juli 2008 - 11:00 Update: 18-09-2018 23:08

Valsmunters opgepakt

Lelystad

Woensdagochtend 23 juli zijn drie Roemenen (19, 27 en 32 jaar) en een uit Engeland afkomstige man (30 jaar) gearresteerd op verdenking van valsmunterij, pinpasfraude en betrokkenheid bij ˜skimming'.

Rond 06:30 uur zag een getuige hoe vier mannen in een Duitse auto opmerkelijk veel interesse hadden in de pinautomaten in de omgeving van de Muntstraat en het Stadhuisplein. Hij vertrouwde het niet en belde via 1-1-2 de politie.

Agenten stelden een onderzoek in en troffen het viertal met hun auto in de omgeving van het Stadhuisplein aan. Er leek niets aan de hand, totdat éen van de agenten enkele verdachte voorwerpen ontdekte. In de auto werden tientallen datacards aangetroffen, hadden de verdachten duizenden euro's op zak, diverse verschillende mobiele telefoons en simkaarten en werden er onderdelen die gebruikt worden om datacards uit te lezen aangetroffen. Later werd in een van de pinautomaten aan het Stadhuisplein een soortgelijke vervalste pinpas (datacard) aangetroffen die was blijven steken.

Alle verdachten zijn ingesloten, in verzekering gesteld en zitten vast.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de aangehouden verdachten de zogenaamde 'cashers' zijn. Deze 'cashers' pinnen met geskimde of vervalste passen geld en verdwijnen dan uit beeld. De gedupeerden ontdekken pas later op hun rekeningafschriften de onbekende geldopnamen en waarschuwen hun bank.Skimmen is de Engelse term voor het kopieren van computerdata die gebruikt worden op onder andere betaalpassen.

Op geen van de pinautomaten zijn vervalsingen of veranderingen aangetroffen. Op basis hiervan sluit de recherche uit dat er bij de betaalautomaten aan de Muntstraat en het Stadhuisplein skimmings hebben plaatsgevonden. Het rechercheonderzoek richt zich in eerste instantie op het Lelystadse incident maar eventuele aansluiting bij andere regio's naar 'skimming' wordt niet uitgesloten.

Equens, het bedrijf dat alle pinbetalingen in Nederland verwerkt, heeft inmiddels een landelijke waarschuwing aan alle bank- en betaalinstelling gestuurd en ondersteunt het onderzoeksteam in Flevoland.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):