dinsdag, 29. juli 2008 - 16:50

Veel onnodige acties Kustwacht door UFO-ballonnen

Den Helder

Het Kustwachtcentrum in Den Helder wordt de laatste tijd heel vaak gealarmeerd omdat veel mensen denken dat ze een lichtkogel hebben gezien terwijl achteraf blijkt dat dit niet het geval is.

Sky lantaarns en UFO ballonnen
Het gaat dan vaak om zogenaamde sky lantaarns of UFO ballonnen die vanaf strandtenten, partyschepen en andere locaties langs de kust, voorzien van een brandertje, worden opgelaten.

Noodsignaal
Deze vallen op een gegeven moment langzaam in zee, zodat ze door veel mensen aangezien worden voor een lichtkogel; een noodsignaal dus. Ook worden regelmatig vuurpijlen afgeschoten.

Groot alarm
Het gevolg is dat het Kustwachtcentrum in Den Helder wordt gealarmeerd, die op zijn beurt één of meerdere reddingboten naar buiten stuurt. Deze zijn dan enige uren voor niets aan het zoeken.

In de omgeving van Scheveningen en IJmuiden, alsmede op Texel is dat al enige malen voorgevallen. Dit is een nutteloze en kostbare inzet van reddingmiddelen met het risico dat bij een echt noodgeval deze middelen niet beschikbaar zijn.

Het Kustwachtcentrum, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en de Reddingbrigades dringen er bij strandtenten en andere (feest)locaties in de nabijheid van de kust op aan, er op toe te zien dat dergelijke ballonnen niet worden opgelaten of vuurpijlen worden afgeschoten om zo onnodige inzet van middelen en mensen te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):