vrijdag, 26. juni 2009 - 8:53

Eerste testvlucht opgewaardeerde C-130 Hercules

Den Haag

Met succes is een testvlucht gemaakt met de eerste van 2 C-130 Hercules transportvliegtuigen die voor de Koninklijke Luchtmacht worden opgewaardeerd. De Hercules wordt op korte termijn aan de luchtmacht overgedragen.

Defensie heeft de 2 toestellen aangeschaft vanwege deelname aan de intensieve vredesmissies. Met de 2 nieuwe toestellen komt het totaal aantal Nederlandse C-130’s op 4. De testvlucht van de tweede C-130 vindt later dit jaar plaats. De vluchten vinden plaats vanaf het terrein van Marshall Aerospace, dat de aanpassingen aan beide toestellen uitvoert voor vliegtuigbouwer Lockheed.

Digitaal
De cockpit van het vliegtuig is ingrijpend gemoderniseerd. Zo zijn alle analoge beeldschermen vervangen door digitale exemplaren, voorzien van de laatste technologie. De aanpassingen komen zowel de werkdruk van de piloten, de ‘situational awareness’ als de veiligheid ten goede. Directeur Martin Broadhurst van Marshall Aerospace: “Dit is een van de meest omvattende en complexe opdrachten die wij ooit hebben uitgevoerd.�

Dankzij de aanpassingen voldoen de vliegtuigen aan de huidige eisen op het gebied van maritieme en elektronische oorlogsvoering. De modernisering was hard nodig aangezien de vorige eigenaar, de Amerikaanse luchtmacht, in 1991 voor het laatst met de toestellen heeft gevlogen. Na begin 2006 ontmanteld te zijn, werden de vliegtuigen over land en zee naar de fabriek in Cambridge getransporteerd.

De komende weken doen Nederlandse piloten tijdens verschillende testvluchten ervaring op met de transporttoestellen.
Provincie:
Tag(s):