donderdag, 2. juli 2009 - 17:14

Leuke vondsten onder de Eendrachtstraat Meppel

Meppel

Bij de rioolreconstructie aan de Eendrachtstraat in Meppel zijn deze week een aantal interessante bodemvondsten gedaan. Een deel van de sluisdeur van de voormalige Prinsenschutsluis is blootgelegd en iets verderop is oude beschoeiing gevonden. Daarnaast zijn er nog wat oude gebruiksvoorwerpen gevonden.

De Wold Aa en de Havelter Aa (Oude Vaart) komen in Meppel samen om daar uiteindelijk uit te komen in het Meppelerdiep. Dit gaat nu via het Mallegat maar voor de demping van de grachten en kanalen in de Meppeler binnenstad was er een belangrijke vaarverbinding via de Grote Oever, Kleine Oever richting de Sluisgracht. Hierin lag vanaf 1851 ter hoogte van de ING-bank ook een sluis, de Prinsenschutsluis. Van deze sluis is nu vermoedelijk een deel teruggevonden bij de werkzaamheden. Archeologen hebben de vondst ingemeten en onderzocht. Daarna is de deur weer afgedekt met zand, vermoedelijk ligt er onder de Koekoekstraat nog een deel van de sluisdeur.

Bij de werkzaamheden een stukje verderop zijn nog meer oude bouwwerken aangetroffen. Er is door de archeologen een vrij gaaf stuk beschoeiing blootgelegd. De palen om de beschoeiing te stutten en de planken van de beschoeiing zijn duidelijk zichtbaar en goed behouden onder de grond. Mogelijk maakte dit onderdeel van de oude sluiskolk van de 19de eeuwse Prinsenschutsluis.

Ook vroeger verdween er al van alles in het water. Bewust om maar van de rommel af te zijn maar mensen verloren natuurlijk ook spullen. In de bodem zijn onder andere stukken aardewerk gevonden maar ook glaswerk en botten. Het lijkt er niet op dat heel bijzondere voorwerpen zijn gevonden maar wat er gevonden is geeft een leuk tijdsbeeld.
Provincie:
Tag(s):