zondag, 26. april 2009 - 10:00

''Wereldwijde zorg om varkensgriepvirus"

Bilthoven

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid het RIVM adviseert mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en binnen zeven dagen na terugkomst koorts (= 38,5 C) ontwikkelen contact op te nemen met hun huisarts.

Op 21 april rapporteerden de VS infecties met een varkensgriepvirus (A/H1N1) bij 2 kinderen in Californië. In totaal is, na verscherpte surveillance, bij 7 patiënten een infectie met dit virus bevestigd.

Vanwege een mogelijke link van een van de patiënten met Mexico is daar actief gezocht naar andere gevallen. Volgens de WHO zijn er in Mexico 47 patiënten met ernstige pneumonie, waarvan bij 17 een infectie met een A/H1N1 dat overeenkomsten vertoont met het in de VS vastgesteld varkenstype.

Er zijn berichten over grotere aantallen zieken met een influenza-achtig ziektebeeld, maar deze zijn niet officieel bevestigd door de WHO. De Mexicaanse overheid zegt dat er inmiddels al 81 mensen zijn gestorven en meer dan 1300 mensen ernstig ziek zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt de griepuitbraak in Mexico en de Verenigde Staten een''wereldwijde zorg''. Zondag 26 april werd tevens bekend dat ook in Nieuw-Zeeland het Influenza A-virus H1N1 de kop heeft opgestoken. Het zou gaan om een groep van 22 scholieren en drie docenten die na een bezoek aan Mexico onder toezicht thuis zitten en mogelijk besmet zijn.

Maandag zullen de uitslagen van bloedonderzoek bekend worden. Dan moet blijken of sprake is van de gevreesde varkensgriep.
Categorie:
Tag(s):