woensdag, 8. december 2010 - 14:28 Update: 08-07-2014 1:01

Gasrotonde goed voor Nederlandse economie

De Nederlandse strategie om de positie op de Europese gasmarkt verder te versterken en Nederland daarmee uit te bouwen tot de gasrotonde van Noordwest Europa leidt tot extra economische activiteiten. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag bekendgemaakt.

Een succesvolle gasrotondestrategie, waarvoor de benodigde investeringen voor de komende tien jaar 7,7 miljard Euro bedragen, levert volgens een onderzoeksrapport ruim 21 miljard Euro aan extra economische activiteit op. Ook leidt het tot aanzienlijke extra werkgelegenheid: gemiddeld ruim 13.000 banen per jaar gedurende de komende tien jaar.

Dit blijkt uit het rapport “Economic Impact of the Dutch Gas Hub Strategy on the Netherlands” van de Brattle Group. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft het rapport woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De investeringen moeten worden gedaan door het bedrijfsleven. De rol van de overheid is het faciliteren van de investeringen en het zorgen voor een aantrekkelijk investeringsklimaat. Het gaat bij de investeringen onder meer om additionele gasputten, investeringen voor doorvoer van gas, een nieuwe gasopslag (dit staat los van de geplande gasopslag Bergermeer) en aanlanding van vloeibaar gas (LNG).

Voorzieningszekerheid
Daarnaast constateert de Brattle Group dat de gasvoorzieningszekerheid door de gasrotondestrategie sterk verbetert. De capaciteit om in situaties van ernstige verstoring van het gasaanbod te blijven leveren, neemt met zo’n 20 procent toe. De gasrotonde heeft ook een positief effect op de concurrentie, waardoor de prijs van gas voor de consument zo’n 3 procent afneemt.

Minister Verhagen hecht er groot belang aan dat Nederland zich kan ontwikkelen tot de gasrotonde van Noordwest Europa. Hij noemt de bevindingen van deze studie belangrijke bouwstenen bij het verder vormgeven van de gasrotondestrategie.

Hij zal in de komende periode in overleg met de gassector verder werken aan de randvoorwaarden op basis waarvan het bedrijfsleven de nodige investeringen kan doen. Ook zal hij in internationaal verband werken aan het op de kaart zetten van Nederland als gasrotonde.
Categorie:
Tag(s):