maandag, 24. oktober 2011 - 19:06

Bunkers gevonden in Hellevoetsluis

Hellevoetsluis

In Hellevoetsluis zijn de restanten gevonden van bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. Volgens de gemeente gaat het om unieke vondsten en komt de geschiedenis van het plaatsje hiermee nog meer tot leven.

De vondsten zijn gedaan bij de restauratie van de vestingwerken van Hellevoetsluis. Daarbij kwamen twee geschutplaatsen en een smalspoorbaan voor de aan- en afvoer van munitie tevoorschijn.
De geschutplaatsen zijn niet gebruikt in de Eerste Wereldoorlog. Nederland was neutraal en was dan ook niet betrokken bij de oorlog.

'Unieke vondst

Burgemeester Corstiaan Kleijwegt spreekt van een voor Nederland unieke vondst. "Er is iets boven de grond gekomen dat er tot 1915, 1920 gewoon heeft gelegen en dat toen onder de grond is verdwenen." De gemeente wil de bunker opnemen in een groter plan: door restauraties moet een mooie wandeling langs alle belangrijke militair-historische plaatsen van Hellevoetsluis ontstaan. Daar wordt momenteel volop aan gewerkt.
De plaats heeft veel van dat soort plaatsen. "Hellevoetsluis stond vroeger in open verbinding met de zee", legt Kelijwegt uit. De plaats was dan ook van strategisch belang en moest worden gefortificeerd.
Provincie:
Tag(s):