woensdag, 26. september 2012 - 8:37 Update: 08-07-2014 0:46

'Bepaalde medicatie bij chemotherapie kan tot overlijden zorgen'

Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt, zonder het te weten, medicijnen die nadelig kunnen zijn voor hun kankerbehandeling.

De medicijnen kunnen de werking van de anti-kankergeneesmiddelen verminderen of de bijwerkingen ervan verergeren. Hierover slaan onderzoekers van Nederlandse ziekenhuizen komend weekend alarm op ESMO 2012, een Europees oncologiecongres.

Veel kankerpatiënten krijgen naast de medicatie van hun oncoloog ook nog andere medicijnen. Dat zijn medicijnen die bijvoorbeeld door een andere specialist of de huisarts worden voorgeschreven.

Roelof van Leeuwen, ziekenhuisapotheker en onderzoeker van het Erasmus MC: "Het gaat onder andere om slaapmiddelen, maagzuurremmers, antidepressiva en bloedverdunners. Die kunnen een wisselwerking hebben met de anti-kankermiddelen, maar ook met de ondersteunende medicatie zoals medicijnen die misselijkheid tegengaan."

Bijwerkingen kunnen variëren van totaal ongevaarlijk tot ernstig. In ernstige gevallen kan mogelijk een reactie ontstaan waardoor het anti-kankergeneesmiddel zo toxisch wordt dat de patiënt er zelfs aan kan overlijden.

De onderzoekers pleiten voor een landelijk elektronisch patiëntendossier waarin voorschrijvers kunnen zien welke medicijnen nog meer gebruikt worden door kankerpatiënten. Nu is het nog zo dat veel ziekenhuizen werken met bijvoorbeeld verschillende voorschrijf-systemen.
Categorie:
Tag(s):