woensdag, 16. mei 2012 - 16:19

Een cel met uitzicht op zee in rechtbank Zwolle

Zwolle

Een cel met uitzicht op zee, weilanden of bos. Verdachten die in de nieuwe rechtbank Zwolle moeten wachten tot ze voor de rechter kunnen verschijnen, doen dat in de toekomst in een cel met fotolandschap op panoramaformaat.

Een unicum:niet eerder werden bij de plaatsing van kunst in een gerechtsgebouw de cellen meegenomen.

Reflectie van de werkelijkheid
De fotowerken maken deel uit van een installatie van kunstenaar Albert van Westing. Naast de foto's die worden aangebracht over de gehele breedte van de muur van elk van de 25 cellen, zullen op verschillende andere plekken in het gerechtsgebouw fragmenten uit de panoramalandschappen terug te vinden zijn.

Alle beelden samen vormen de reflectie van Van Westing op de positie van de verdachte binnen de rechtsgang. Die houdt in dat de verdachte als enige een volledig beeld van zijn werkelijkheid heeft. Andere betrokkenen zoals politie en justitie kennen daarvan slechts details en hebben dus per definitie een gefragmenteerd beeld van de werkelijkheid.

Bijwerkingen
Na het maken van de panoramafoto's experimenteerde Van Westing op diverse plekken in de huidige rechtbank met de optische werking van de beelden. Hij koos bijvoorbeeld, afhankelijk van de eigenschappen en functie van een ruimte, juist voor een grofmazige dan wel voor een fijnmazige structuur.

Dat dit heel nauw luistert, bleek toen een tijdelijke proefopstelling met een uitvergroot beeld in een zittingszaal bijwerkingen als hoofdpijn en duizeligheid bij de rechters veroorzaakte.

Oud en nieuw
Het nieuwe gebouw zal bestaan uit een geheel nieuw deel en de 'oude' gerenoveerde rechtbank. Na oplevering van de nieuwbouw kan de renovatie van de huidige rechtbank beginnen die naar verwachting in 2014 is afgerond. Het zogenaamde justitiegebouw zal ook aan andere rechtspraakgerelateerde partijen
onderdak bieden.

Meer over de kunst in de rechtbank Zwolle is te lezen in SMAAK, het magazine van de Rijksgebouwendienst.
Provincie:
Tag(s):