woensdag, 12. september 2012 - 8:09

Eerste stembureaus al om 06.00 uur open

Op onder andere de NS-stations Breda en Den Bosch zijn woensdagochtend om 06.00 uur de eerste stembureaus al open gegaan. Om 06.30 uur gingen op een aantal andere stations de stembureaus open. De NS heeft in ongeveer 40 stations een stemlokaal ingericht.

In het hele land gingen de stembureaus om 07.30 uur open die uiterlijk om 21.00 uur weer zullen sluiten. In incidentele gevallen sluiten stembureaus ook eerder, bijvoorbeeld in winkelcentrum dat al om 18.00 uur sluit.

Er zijn bijna 13 miljoen mensen kiesgerechtigd en er doen dit jaar 21 partijen aan de verkiezingen mee. Hiervan zijn 11 partijen nog niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigd.

Dit keer kunnen inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de 'BES-eilanden') voor het eerst meedoen aan de verkiezingen. Dat komt omdat de eilanden sinds 10 oktober 2010 de status van bijzondere gemeente hebben. Wel zijn de stemlokalen daar op andere tijden open vanwege het tijdsverschil (open van 13.30 uur Nederlandse tijd en ze sluiten pas in de nacht van woensdag op donderdag).

Nek-aan-nekrace tussen PvdA en VVD
Alles wijst erop dat het bij deze verkiezingen een nek-aan-nekrace wordt tussen de PvdA en de VVD. Bij de peiling van Maurice de Hond halen VVD en PvdA evenveel zetels. De partijen scoren daar allebei 36 zetels, één meer dan gisteren.
Volgens de jongste peiling van Ipsos Synovate zou de VVD weer de grootste partij worden. De VVD zou op 37 zetels komen. De PvdA zou 36 zetels halen, één meer dan zaterdag.

Alle politieke peilingen hebben een foutmarge van zeker twee zetels naar boven of naar beneden. Dat betekent dat als een partij in een peiling tien zetels haalt, het werkelijke aantal waarschijnlijk tussen de acht en twaalf ligt.
Provincie:
Tag(s):