vrijdag, 13. april 2012 - 22:33 Update: 08-07-2014 0:53

FC Zwolle wint Jupiler League en gaat naar Eredivisie

Zwolle

(Elfvoetbal) FC Zwolle keert na acht jaar terug in de Eredivisie. De Overijsselse ploeg speelde vrijdagavond in eigen huis met 0-0 gelijk tegen FC Eindhoven, maar zag concurrent Sparta Rotterdam hetzelfde doen op bezoek bij Almere City.

FC Zwolle keert na acht jaar terug in de Eredivisie. De Overijsselse ploeg speelde in eigen huis met 0-0 gelijk tegen FC Eindhoven, maar zag concurrent Sparta Rotterdam hetzelfde doen op bezoek bij Almere City.

Daardoor pakte de ploeg na 2002 opnieuw de titel van de Jupiler League. Al werd het in een zwolle bevallen bevalling in een overladen stadion in de Overijsselse hoofdstad. FC Eindhoven startte vrij aanvallend, maar leunde noodgedwongen op de verdediging. Al in de zesde minuut boktste doelman Ruud Swinkels een vrije trap van Rochdi Achenteh uit zijn doel.

Negen minuten later kregen de bezoekers de enige kans van het eerste bedrijf, maar Rob van Boekel joeg de bal het stadion uit. Na 33 minuten vloog een vrije trap van Arne Slot voorlangs en na een uur zag Nassir Maachi dat zijn schot prachtig werd gekeerd door Swinkels.

Die had een minuut eerder ook al redding gebracht op een poging van Joey van den Berg. Al kroop FC Zwolle in de 72e minuut nog door het oog van de naald toen doelman Leon ter Wielen goed handelend optrad op een schot van Youness Mokhtar.

Trainer Art Langeler van FC Zwolle bracht nog supersub Ruud ter Heide, maar dat hielp ook niet om de brilstand van het scorebord te krijgen. Toen net voor tijd bij Almere City Mitchell Burgzorg voor opluchting zorgde door 1-1 te scoren tegen Sparta Rotterdam, bleek een gelijkspel ook voldoende voor het kampioenschap.

Het puntenverschil is acht punten, met nog twee wedstrijden te gaan. Dat kan onmogelijk meer overbrugd worden. FC Zwolle dus kampioen!