woensdag, 22. augustus 2012 - 18:35

Gevangenisstraffen geëist tot vier jaar voor fraude met toeslagen

Rotterdam

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen vijf verdachten die op grote schaal de Belastingdienst hebben opgelicht.

De mannen hebben vermoedelijk BSN-nummers van nietsvermoedende mensen misbruikt om voor tienduizenden euro's valselijk zorg-, kinderopvang-, en huurtoeslagen aan te vragen. De verdachten lieten het geld storten op rekeningen waar zij toegang toe hadden. ,,Honderden mensen zijn hier slachtoffer van geworden,'' aldus de officier van justitie.

De verdachten, in de leeftijd van 21 tot 24 jaar, legden de hand op BSN-nummers door post uit brievenbussen te hengelen en door ingescande identiteitsbewijzen uit gestolen computers te halen. Daarnaast kregen ze jaaropgaven en salarisstroken met BSN-nummers van een postophaler. Hij is een van de verdachten.

De verdachten verzamelden ook DiGiD's, die werden afgestaan door kwetsbare jongeren en door mensen die er een kleine vergoeding voor kregen. In dezelfde groep werden ook bankrekeningnummers, bankpassen en pincodes verzameld. Met die DigiD's konden de verdachten, gebruikmakend van andermans BSN-nummer, toeslagen aanvragen en het geld op een gekozen bankrekeningnummer laten storten.
Provincie:
Tag(s):