donderdag, 9. augustus 2012 - 16:04

In te kleine kisten gepropte zwanen gestikt tijdens transport naar vliegveld

Schiphol

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens een controle 46 zwanen en 4 ganzen in beslag genomen. 'De dieren waren verpakt in te kleine houten kisten', meldt de NVWA donderdag.

Ze waren op weg naar een vogelhouder in Thailand, maar werden na een tip van de Douane in beslag genomen voordat ze bij het vliegtuig aankwamen. Twee knobbelzwanen waren al tijdens het transport naar het vliegveld gestikt.

De vogels zijn in beslag genomen omdat de gezondheid van de dieren ernstig in gevaar kwam. De dieren waren per 2 stuks verpakt in transportkisten waar nog niet 1 gans of zwaan in vervoerd mag worden. De voederbakjes en waterbakjes in de transportkisten waren kapot of leeg. Enkele zwanen en ganzen waren gewond omdat er uitstekende houtsplinters en schroeven in de kratten zaten.

De 30 knobbelzwanen, 18 zwarte zwanen, 2 rode casarca’s (ganzen) en 2 brandganzen maakten deel uit van een zending zwanen, eenden en duiven. De eenden en de duiven zijn teruggebracht naar de verzender.

Knobbelzwanen, rode casarca's en brandganzen zijn inheems beschermde diersoorten die alleen onder strikte voorwaarden gehouden, verhandeld en geëxporteerd mogen worden.

De zwanen en ganzen zijn na controle door dierenartsen van de NVWA in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres. Tegen de eigenaar en de verzender van deze dieren is een proces-verbaal opgemaakt.
Provincie:
Tag(s):