woensdag, 27. juni 2012 - 18:30 Update: 08-07-2014 0:49

Lieke Klaus niet als BMX-ster naar Olympische Spelen

BMX-ster Lieke Klaus heeft een kort geding waarin zij eiste alsnog voorgedragen te worden voor deelname aan de Olympische Spelen, verloren.

De rechter oordeelde vandaag in een kort geding dat er geen grond is om de voordracht van haar concurrente Laura Smulders ongedaan te maken. Er mag één BMX-ster namens Nederland meedoen aan de Spelen.

Klaus vond de interne selectieprocedure van wielerbond KNWU niet eerlijk. Op een interne ranking van wielerbond KNWU werden scores over een aantal vooraf geselecteerde fietscrosses bijgehouden. Op die ranking scoorde Klaus één punt hoger dan Smulders. De regels van de KNWU bepalen dat de hoogste genoteerde sporter in dat geval wordt voorgedragen. In de regels staat echter ook dat de bondscoach op basis van de ‘dan geldende internationale verhoudingen’ één voordracht mag doen.

De bond heeft met een beroep op deze laatste clausule Smulders voorgedragen. Smulders staat zowel op de ranglijst van de UCI als die van de World Cup aanzienlijk hoger genoteerd dan Klaus. Bovendien blijkt uit de uitslagen die zijn opgenomen in de interne ranking, dat Smulders in wedstrijden al bijna een jaar (ruim) voor Klaus finisht.

Omdat Smulders internationaal momenteel dus veel beter presteert dan Klaus, oordeelde de rechter dat de KNWU mocht afwijken van de interne ranking en Smulders mocht voordragen.
Categorie:
Tag(s):