maandag, 5. november 2012 - 14:12

Raambordelen Amsterdam dubbel gecontroleerd

Amsterdam

Het aantal keren dat een raamprostitutiebedrijf op de Wallen of het Singelgebied door de gemeente wordt gecontroleerd is verdubbeld. ‘Elk bordeel en prostitutieraam wordt nu vier keer per jaar gecontroleerd’, meldt de gemeente Amsterdam maandag.

Ook politiecontroles
In 2010 was dit nog zo'n 1,5 keer per jaar. Deze cijfers blijken uit de evaluatie van het toezicht op de prostitutiebranche van de gemeente Amsterdam. Naast het gemeentelijk toezicht voert de politie ook minimaal vier controles per jaar uit. Door betere samenwerking tussen de gemeente en de politie kan de kwaliteit van de prostitutiecontroles in de toekomst verder verbeteren.

Amsterdam werkt hard om misstanden in de prostitutie te verminderen en de positie van de prostituees te verbeteren. Tijdens de controles van de raamprostitutiebedrijven wordt gekeken of er aan de vergunningsvoorschriften wordt voldaan en of er signalen van gedwongen prostitutie, minderjarige prostituees of andere misstanden zijn.

Signalen van mensenhandel zijn bijvoorbeeld angst, blauwe plekken en tatoeages van mogelijke pooiers. Bij de controle van de 366 ramen zijn er in 2011 58 bestuurlijke rapportages opgemaakt met betrekking tot zaken die niet in orde waren. In 2010 toen er nog minder gecontroleerd werd waren dit er 11.

Deze 58 meldingen hebben geleid tot 22 acties. Die acties kunnen variëren van waarschuwingen voor slechte hygiëne, tot het daadwerkelijk weigeren van vergunningen. Het aantal signalen van mensenhandel dat is doorgegeven aan de politie was in 2011 99, en 19 in 2010.

Amsterdamse aanpak prostitutie
Amsterdam kondigde eerder dit jaar maatregelen aan om misstanden in de prostitutie tegen te gaan. Zo komt er een verbod op het draaien van ‘dubbele shifts'. Raamexploitanten worden verplicht om een bedrijfsplan op te stellen waarin goede werkomstandigheden voor prostituees gewaarborgd worden.

De zorg voor prostituees wordt verder geprofessionaliseerd en uitgebreid naar de escort en thuisprostitutie. Bij signalen van gedwongen prostitutie en mensenhandel wordt sneller opgetreden.

Misstanden in de prostitutie
Amsterdam heeft tussen de 5000 en 8000 prostituees. Onder deze prostituees zijn ook slachtoffers van mensenhandel, dwang en uitbuiting. Hoe groot dat deel is, is niet bekend, schattingen lopen uiteen van 8 tot 90%. Maar zelfs bij een percentage van 8% gaat het in Amsterdam om honderden vrouwen die dagelijks gedwongen worden om seks te hebben met betalende klanten.
Provincie:
Tag(s):