vrijdag, 12. april 2013 - 18:47 Update: 03-07-2014 0:59

Coffeeshops vieren 40 jarig bestaan

Foto van wietplant
Amsterdam

In 1973 openden Wernard Bruining en een paar vrienden de eerste coffeeshop van Amsterdam, de Mellow Yellow aan de Weesperzijde, hetgeen betekent dat het Nederlandse fenomeen, de gedoogde cannabis coffeeshop, dit jaar 40 jaar bestaat. Normaal gesproken zou zo'n 40-jarig jubileum uitbundig gevierd worden, maar de cannabis branche is nu eenmaal niet 'normaal', volgens de overheid.

In het jaar dat 'De Coffeeshop' 40 jaar bestaat valt er volgens de THC ondernemers weinig te vieren, het zuiden des lands wordt nog steeds geteisterd door de overblijfselen van de Wietpas, Amsterdam wil zo'n 70 coffeeshops sluiten en Opstelten en Schippers zijn voornemens om een limiet te stellen aan het THC percentage in cannabis producten. De Ministers willen 'zware' cannabis met meer dan 15 % THC op lijst 1 van de Opiumwet indelen, tussen hard drugs als heroïne en cocaïne.

Als de 15 % THC limiet eventueel van kracht wordt is het leed voor alle coffeeshops en hun bezoekers niet meer te overzien volgens de ondernemers, want deze maatregel, die het voor coffeeshops onmogelijk zal maken om nog 'zware' cannabis of hash te verkopen, zal de problemen die de Wietpas in het zuiden veroorzaakt tot een nationaal probleem doen uitgroeien. Door de 15 % THC limiet zal de ook de Nederlandse cannabis consument massaal zijn/haar 'zware' cannabis op straat gaan kopen, tussen de toeristen, en met een ruime keus uit andere hard drugs.

 

Provincie: