zondag, 1. december 2013 - 15:03 Update: 03-07-2014 0:47

Huidige groep potentiële PvdA-VVD-stemmers significant kleiner

Foto van Rutte en Samsom | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat de coalitiepartijen potentiële kiezers blijven inleveren.

Zouden er nu verkeizingen zijn dan krijgen D66 en SP respectievelijk 28 en 29 procent van de stemmen, de VVD en PvdA respectievelijk 22 en 17 procent. In vergelijking met de verkiezingsuitslag van september 2012 zijn de partijen inmiddels 20 en 30 procent van het aantal kiezers kwijt. Alle andere partijen zijn juist populairder geworden na deze verkiezingen. Dit meldt de Dagelijkse Standaard zondag.

In september 2012 stemde 52% van de kiezers op de partijen die nadien een coalitie zouden vormen: VVD en PvdA dus. Op dit moment is de groep potentiële coalitiekiezers echter flink afgenomen. In het meest optimale scenario voor die twee partijen houden ze daar nog maar 39% van over (17%+22%=39%). Ze zouden er dan sowieso dus een coalitiepartij bij nodig hebben en misschien wel twee.

Let wel, dat is het meest optimale scenario én het is ervan uitgaande dat de 52% van de kiezers die de vorige keer op ze stemden toen ook meteen de volledige potentie van die partijen was. De kans is natuurlijk groot dat een aantal mensen die toen op ze overweegden te stemmen uiteindelijk besloten om dat toch maar niet te doen: het is aannemelijk dat de groep potentiële kiezers toen uit 60% a 65% bestond.

UIt de peiling van Maurice de Hond valt dan ook de conclusie te trekken dat de huidige groep potentiële PvdA-VVD stemmers significant kleiner is dan het uiteindelijk behaalde resultaat in 2012. Dat betekent dus eigenlijk dat die twee partijen er hoe dan ook er flink op achteruit zullen gaan bij nieuwe verkiezingen, ja, zelfs als ze dan wél het maximale uit hun potentie halen. 

 

Provincie: