donderdag, 3. oktober 2013 - 8:07 Update: 03-07-2014 0:51

Kinderen in Gouda verplicht achter het aanrecht

foto van huishouden | fbf
Foto: fbf
Gouda

In Gouda kan een minderjarig kind worden verplicht worden de helpende hand te bieden in het huishouden. In de nieuwe richtlijn van de gemeente krijgen ouders waarvan de kinderen nog thuiswonen geen hulp meer van de gemeente in de huishouding.

Kinderen tot 5 jaar worden in de nieuwe richtlijn ontzien, maar kinderen van 5 tot en met 12 jaar worden naar hun eigen mogelijkheden betrokken bij lichte huishoudelijke werkzaamheden als opruimen, tafel dekken/afruimen, afwassen/afdrogen, kleding in de wasmand gooien.

13-17

Kinderen van 13 tot en met 17 jaar kunnen, naast bovengenoemde taken hun eigen kamer op orde houden, d.w.z. rommel opruimen, stofzuigen, bed verschonen. 

18-23

Een 18-23 jarige krijgt het een stuk zwaarder. Zo wordt verwacht dat hij of zij de sanitaire ruimte zal schoonhouden, keuken en een kamer, de was doen, boodschappen doen, maaltijd verzorgen, afwassen en opruimen. Daarnaast kunnen zij volgens de richtlijn eventuele jongere gezinsleden verzorgen en begeleiden. Vanaf 23 jaar wordt iemand geacht de huishoudelijke taken volledig over te nemen. Gouda neemt daarmee een voorschot op de plannen van het kabinet om de thuiszorg te versoberen.

'Wettelijk niet mogelijk'

Het kabinet wil vanaf 2015 ook de thuiszorg gaan versoberen voor mensen met inwonende kinderen en andere huisgenoten. De Raad voor de Rechtspraak heeft in september forse kritiek geuit op deze kabinetsplannen. Volgens de raad is het wettelijk niet mogelijk om minderjarige kinderen te verplichten om hun ouders te helpen.

Provincie: