woensdag, 3. juli 2013 - 17:26 Update: 03-07-2014 0:55

Man met duikbril tegen traangas cel in na mishandeling marechaussee

Foto van marechaussee op Schiphol Plaza | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Schiphol

De 24-jarige Hagenaar die op 13 juni 2013 op Schiphol Plaza uit het niets een medewerker van de Koninklijke Marechaussee een vuistslag in zijn gezicht gaf, is afgelopen dinsdag door de politierechter veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf.

'Het OM had 4 maanden tegen hem geeist wegens mishandeling met voorbedachten rade en het bezit van een mes en wurgstokjes', meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Duikbril tegen traangas
De man sprak twee surveillerende marechaussees aan en haalde direct daarna uit. Omdat hij bleef slaan probeerde de marechaussee hem met pepperspray in bedwang te krijgen. De Hagenaar zette echter een duikbril op en ging verder met het inslaan op de marechaussees. Uiteindelijk werd hij door zes 
marechaussees onder controle gebracht en aangehouden. Na zijn aanhouding werden wapens gevonden. De rechtbank Noord-Holland heeft geoordeeld dat het bij de aanhouding gebruikte geweld gerechtvaardigd was. 

De man, die een Nederlandse verblijfsvergunning heeft, zou hebben willen reizen naar zijn thuisland. Hij had echter nog niet alle benodigde documenten compleet. De verdachte zou met zijn actie hebben willen bewerkstelligen dat hij het land werd uitgezet. 

In zijn strafeis hield de officier van justitie rekening met het feit dat de verdachte vaker veroordeeld is voor geweldsmisdrijven, met het onzinnige en verrassende karakter van de aanval en met de doelbewustheid. Ook heeft de officier van justitie rekening gehouden met de plek waar het incident plaatsvond. Juist op een luchthaven kan zoiets gevoelens van onveiligheid teweegbrengen bij reizigers.

Een vrouw die het incident op de luchthaven had gefilmd werd aanvankelijk aangehouden op verdenking van medeplichtigheid. Na verhoor bleek hiervan geen sprake. Zij is geen verdachte meer en werd heengezonden. Zij ontving haar telefoon retour.