maandag, 12. augustus 2013 - 15:11 Update: 03-07-2014 0:53

Prins Friso na langdurige coma (44) overleden

Foto van Prins Friso | RVD
Foto: RVD
Den Haag

Op 44 jarige leeftijd is vanmorgen prins Friso overleden. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD)

Prins Friso is op Huis ten Bosch in Den Haag overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn ("minimal consciousness"), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.

De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging. 

Levensloop
Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, Graaf van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg werd op 25 augustus 1968 geboren als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus. Na het voltooien van meerdere studies, kreeg de prins in 1998 een baan  bij de zakenbank Goldman Sachs International in Londen. Hier vestigde hij zich ook. In 2011 werd Friso financieel directeur bij URENCO in het Verenigd Koningkrijk. Na zijn skiongeval heeft de familie op 11 oktober 2012 zijn ontslag ingediend bij URENCO.

Het huwelijke met zijn vrouw Mabel Wisse Smit heeft in 2004 veel stof doen opwaaien. Na een uitzending van Peter R. de Vries bleek zijn aanstaande vrouw omgang te hebben gehad met topcrimineel Klaas Bruinsma. Prins Friso koos er voor om zonder de procedure van de toestemmingswet met Mabel te trouwen en verloor hierdoor zijn titel als prins der Nederlanden. Prins Friso en zijn vrouw kregen samen twee kinderen.

Het overlijden van Prins Friso is een dag na de verjaardag van zijn vrouw Mabel.

Koninklijke familie breekt vakantie af.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vanavond met hun dochters aangekomen op Paleis Huis ten Bosch. Ze hebben hun vakantie in Griekenland afgebroken.

Provincie:
Tag(s):