woensdag, 8. mei 2013 - 16:34 Update: 03-07-2014 0:58

Verzoek aan Nederland om melkpoeder-fabrieken in China te bouwen

Foto van baby en flesvoeding | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Tijdens een overleg tussen minister Ploumen (Buitenlandse Handel) en de Chinese minister Zhi Shuping (Import en Export) zijn de tekorten aan melkpoeder in Nederland ter sprake gekomen.

 

'Minister Zhi Shuping deelt mijn zorg over de tekorten in Nederland en heeft toegezegd dat er hard gewerkt wordt om een oplossing hiervoor te vinden', aldus Ploumen.
 
Zhi Shuping verklaarde dat de Chinese bevolking minder vertrouwen heeft in de eigen Chinese melkpoederproducten en voor de hoge kwaliteit van de Nederlandse melkpoeder bereid is meer te willen betalen. 'Het is natuurlijk prachtig om te horen dat Nederlandse producten geliefd zijn in China, dat is natuurlijk goed voor de werkgelegenheid in ons land. Buitenlandse handel biedt binnenlandse banen', aldus Ploumen.

'Maar daarentegen kan dit niet ten koste gaan van de Nederlandse moeders en vaders die tegen lege schappen melkpoeder aanlopen. Chinezen hebben grote behoefte aan melkpoeder en mijn ambtgenoot verzocht Nederland te investeren in melkpoederfabrieken in China. Tot die tijd blijft de dialoog tussen Nederland en China over dit onderwerp bestaan'.
 
Minister Ploumen brengt van 5 tot en met 10 mei een bezoek aan Hongkong, Shanghai, Peking en Chengdu. De vijftig meereizende bedrijven zijn voornamelijk actief op het gebied van duurzame energie en milieu, agrofood en landbouw, water en scheepsbouw. Zij krijgen in China de kans om potentiele zakenpartners te ontmoeten. Er zullen tijdens de handelsmissie diverse Memoranda of Understanding en overeenkomsten worden ondertekend.

Tijdens de gesprekken met de autoriteiten zal minister Ploumen eveneens onderwerpen aansnijden ter verbetering van de handels- en investeringsklimaat en markttoegang tussen Nederland en China. Tevens zal zij gesprekken voeren met relevante Chinese ministers, organisaties en individuen die zich onder meer bezighouden met milieuvraagstukken, transparantie en het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Tijdens een van de gesprekken is het tekort aan Nederlandse melkpoeder ter sprake gekomen.