maandag, 23. december 2013 - 10:50 Update: 03-07-2014 0:46

VU benoemt vijf jonge topwetenschappers tot hoogleraar

Foto van bul student | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De Vrije Universiteit Amsterdam benoemt per 1 januari vijf excellente jonge VU-wetenschappers tot hoogleraar in het University Research Chair programma

Met dit programma erkent de VU uitmuntende wetenschappers die worden beschouwd als aankomend leiders in hun vakgebied. Zij zijn geselecteerd vanwege hun excellentie en potentie voor de toekomst. Vorig jaar benoemde de VU de eerste University Research Chair-hoogleraren, de nieuwe vijf zijn Meike Bartels, Mai Chin A Paw, Ester Herlin-Karnell, Toby Kiers en Sophia Kramer.

De vijf URC-hoogleraren worden voor vijf jaar benoemd als URC-hoogleraar, daarna bieden de faculteiten hen een vaste aanstelling als hoogleraar. De vijf aanstaande hoogleraren werken op uiteenlopende wetenschapsgebieden.

Meike Bartels (Psychologie en Pedagogiek) is een zeer veelzijdige wetenschapster op het terrein van de biologische psychologie. Zij doet empirisch onderzoek naar de oorzaken van verschillen in geluk en welbevinden. Zij hanteert een unieke interdisciplinaire benadering waarbij ze gedragsgenetica en moleculaire genetica integreert in haar psychologisch onderzoek. Bartels gebruikt in haar onderzoek al meer dan tien jaar de grote database van het Nederlands Tweelingen Register.

Mai Chin A Paw (VU medisch centrum) combineert haar opleiding in de bewegingswetenschappen en epidemiologie op creatieve wijze in innovatief, kwalitatief hoogwaardig en maatschappelijk relevant onderzoek gericht op gezondheidsbevordering bij de jeugd. Voorbeelden zijn haar pionierend werk op het gebied van mediatie- en moderatie-analyses van jeugdinterventies gericht op preventie van overgewicht en de cardiometabole effecten van langdurig stilzitten bij jeugd waarvoor zij in 2012 een NWO/ZonMw TOP-subsidie ontving.

Ester Herlin-Karnell (Rechtsgeleerdheid) onderzoekt de toekomst van EU staatsrecht in tijden van fragmentatie in Europa. In haar VENI onderzoek (2012) kijkt ze naar het proces van constitutionalisering waarmee de Europese Unie een gebied wil creëren van vrijheid, veiligheid en gerechtigheid door wetgeving op het gebied van strafrecht, veiligheid en grenscontrole. Hoe kunnen fundamentele rechten van burgers worden gewaarborgd in Europa, waar lidstaten allen in verschillende tempo’s handelen.

Toby Kiers (Aard- en Levenswetenschappen) is evolutionair bioloog en onderzoekt hoe samenwerking tussen organismen zich ontwikkelt. Ze bestudeert hoe straf voorkomt in de natuur en de manier waarop planten en microben elkaar proberen te bedriegen. Eerder in 2013 ontving Kiers een ERC Starting Grant, zij ontving in 2010 ook al een VIDI-subsidie van NWO.

Sophia Kramer (VU medisch centrum) onderzoekt de psycho-sociale en cognitieve effecten van gehoorproblemen bij volwassenen en ontwikkelt methoden om die effecten te meten. Hoe kunnen mensen met gehoorproblemen optimaal functioneren in een werkomgeving en hoe meten we hoeveel moeite het kost om te luisteren of horen? Gehoorproblemen vormen een van de belangrijkste chronische aandoeningen in Nederland, de sociale impact hiervan is aanzienlijk.
 

Categorie: