donderdag, 23. oktober 2014 - 14:37

Aantal taps AIVD blijft geheim

Aantal taps AIVD blijft geheim
Den Haag

Het aantal taps die de AIVD per jaar doet blijft volgens een uitspraak van de rechtbank geheim. Een journalist heeft gevraagd om openbaarmaking van het aantal taps van de AIVD per jaar, maar de minister van Binnenlandse Zaken heeft dit geweigerd met een beroep op de nationale veiligheid.

De journalist heeft aangevoerd dat uit de tapstatistieken niets afgeleid kan worden over de werkwijze van de AIVD. Hij beroept zich daarbij op een rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Ook wijst hij op de buurlanden België en Duitsland, waar tapstatistieken wel openbaar worden gemaakt.

De Haagse rechtbank ging daar niet in mee. De rechter oordeelde dat als het aantal taps per jaar door de AIVD over een langere periode wordt afgezet tegen de bekende dreigingen en technologische ontwikkelingen hierdoor wel inzicht kan worden verkregen in de werkwijze van de AIVD, zoals de capaciteit, de focus en de slagkracht van de AIVD, waarop personen en organisaties die in de aandacht van de AIVD staan, kunnen inspelen.

De rechtbank wijst er daarbij wel op dat in het licht van de controle en transparantie van de AIVD een ontwikkeling gaande is waarbij in de toekomst mogelijk anders met verzoeken om openbaarmaking wordt omgegaan, zoals de Commissie van Toezicht voorstaat en zoals in België en Duitsland nu al het geval is. 

Provincie:
Tag(s):