zaterdag, 19. april 2014 - 9:00 Update: 03-07-2014 0:37

Agressief gedrag diplomaat leidt niet tot vervolging vanwege diplomatieke onschendbaarheid

Foto van politie bureau | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Een diplomaat uit Afghanistan, die bij een verkeersruzie in Zoetermeer een 23-jarige man mishandelde, gaat vrijuit omdat hij diplomatiek onschendbaar is.

Dit heeft justitie besloten. Afghanistan heeft Nederland gewaarschuwd om de zaak niet te hoog op te nemen, omdat anders de Nederlandse ambassadse in Kabul gevaar loopt. Dit schrijft het AD zaterdag.

Het gaat om de 27-jarige A.S., derde secretaris van de Afghaanse ambassade in Den Haag, zo heeft de krant onderzocht. In december vorig jaar blokkeerde hij de parkeerplaats van de Lidl in Zoetermeer. Een Nederlands stel toeterde na enkele minuten, waarna er een ruzie ontstond. Hierbij kreeg de Nederlander een paar rake klappen. De man, die nog steeds angstig is, durfde er na het incident nog wel over te praten. Hij liet de krant weten: 'De diplomaat stapte meteen uit en begon te schreeuwen: 'Ben je soms jaloers dat ik diplomaat ben?' Ik probeerde hem te kalmeren, maar toen de man mijn vrouw voor hoer uitschold, maakte ik een opmerking over zijn moeder.' Hierop kreeg de Nederlander een paar vuistslagen van de diplomaat in het gezicht. De Nederlander zou naar eigen zeggen één keer hebben teruggeslagen.

Later die dag achtervolgde de diplomaat de man en reed hem klem, waarna hij zijn woede koelde op de auto van de Nederlander. Beide mannen deden uiteindelijk aangifte van mishandeling.

Uit onderzoek van justitie blijkt volgens het AD dat de Nederlander heeft gehandeld uit zelfverdediging. De Afghaan zou eigenlijk moeten worden vervolgd, maar dat kan volgens justitie niet vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid.

De Nederlander zou de diplomaat hebben beledigd op zijn geloof. Zaken omtrent het geloof liggen volgens een medewerker van de ambassade gevoelig in Afghanistan. Medewerker van de ambassade: 'Als zoiets in Afghanistan bekend wordt, kan de situatie escaleren. Ik hoop dat er dan niets gebeurt met de Nederlandse ambassade in Kaboel.'