donderdag, 7. augustus 2014 - 20:45 Update: 08-08-2014 8:26

Al 20 tips over in 1982 gevonden lijk

Politie krijgt 20 tips over in 1982 in kelder gevonden lijk
Foto: Politie Amsterdam
Amsterdam

Naar aanleiding van een uitzending in het Duitse opsporingsprogramma 'Aktenzeichen XY Ungelöst' , dat woensdagavond werd uitgezonden, heeft de politie in Amsterdam 20 tips ontvangen in een Cold Case zaak van een lijk dat in 1982 in Amsterdam werd gevonden.

Volgens de politie bevatten de tips 'zeer bruikbare informatie' en worden er ook mogelijke namen genoemd van het slachtoffer. 

Tijdens renovatiewerkzaamheden aan een monumentaal pand aan de Oudezijds Achterburgwal 143 in Amsterdam werd op 11 januari 1982 het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Het Cold Case & Review team van de politie Amsterdam probeert nu alsnog de identiteit van de man te achterhalen.

Door een van de tatoeages op het lichaam van de man en zijn kleding denken rechercheurs dat het hier mogelijk om een Duitse man gaat. Het Duitse opsporingsprogramma 'Aktenzeichen XY Ungelöst' besteedde daarom woensdagavond 6 augustus aandacht aan deze zaak op ZDF.

Het pand in de rosse buurt was in 1972 door het Gemeentelijk Grondbedrijf opgekocht en dichtgemetseld in afwachting van renovatieplannen. Sindsdien werd het pand regelmatig gekraakt en woonden er hippies, Hare Krishna’s en drugsgebruikers.

Het aangetroffen stoffelijke overschot lag in een kelder, was gemummificeerd en woog nog maar 13 kilo. Volgens de patholoog anatoom heeft de man er vermoedelijk 6 à 7 jaar gelegen, voordat hij werd gevonden. Uit sectie bleek geen duidelijke doodsoorzaak. Er zijn geen aanwijzingen gevonden in de richting van een misdrijf. Het betrof een tengere, blanke jongeman van ongeveer 20 à 30 jaar met een lengte van 1.83 m. Hij had een voetlengte van 24 cm (overeenkomend met maat 38) en een slecht gebit.

Tatoeages
Op het lichaam werd een aantal sieraden aangetroffen, evenals een 9-tal tatoeages. De vier meest in het oog springende waren op het rechter binnenbeen een tatoeage van een vlinder, op de rechter onderarm een tatoeage van een hartje, op de linker onderarm een tatoeage van een indianenkopje en op de rug een tatoeage, een hand met daarop een brandende kaars en de tekst: “Der Teufel soll mein Führer sein! “.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):