zaterdag, 1. maart 2014 - 8:53 Update: 03-07-2014 0:41

Brinks stapt naar rechter om personeel te bewapenen

Foto van Brink's geldtransport en politieauto | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Geldtransporteur Brink's Nederland stapt naar de rechter nadat een in mei vorig jaar aangevraagde vergunning om het personeel te bewapenen is geweigerd.

Dit meldt het AD zaterdag.

Vergunning
Brink’s vroeg in mei 2013 de vergunning aan om ook haar personeel in Nederland te kunnen bewapenen maar kreeg nul op haar rekest. Daarom wordt nu de gang naar de rechter gemaakt.

De geldtransporteur, die wereldwijd in talloze landen dagelijks grote hoeveelheden geld transporteert, wil door het bewapenen van het Nederlandse personeel voorkomen dat het bedrijf opnieuw slachtoffer wordt van een extreem gewelddadige overval.

Het bedrijf vindt dat de overheid niet in staat is om de veiligheid voldoende te garanderen. Brink's Nederland maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen waarbij steeds vaker zware overvallen worden gepleegd door criminelen die gelddepots binnendringen met explosieven en op de vlucht de politie zwaar onder vuur nemen en verdwijnen naar België, zonder te worden opgepakt.

Reeks van gewelddadige overvallen
Brink’s doelt op een reeks van ‘aanslagen’, en ‘invasies’ op geldbedrijven in de afgelopen drie jaar. De laatste zware aanval vond plaats op 21 maart 2013 bij een gelddepot van Brink's in Best in Noord-Brabant.

De werkwijze is bijzonder gewelddadig waarbij de overvallers zich met behulp van zware explosieven toegang verschaffen tot de gelddepots. Brink’s wilde niet wachten op de volgende overval en vroeg daarom een vergunning aan om haar personeel te mogen bewapenen. In 55 van de 60 landen waar het bedrijf actief is, is het personeel al bewapend.