dinsdag, 14. januari 2014 - 13:52 Update: 03-07-2014 0:44

Ernstig zedenmisdrijf Ede in Opsporing Verzocht

Foto van getuige | Politie
Foto: Politie
Hilversum

Dinsdag 14 januari besteedt het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht met een reconstructie aandacht aan het ernstige zedenmisdrijf in Ede op 19 november vorig jaar.

Toen werd een 20-jarige vrouw uit Ede door een nog onbekende man seksueel misbruikt. Sindsdien onderzoekt een rechercheteam dit misdrijf. Tips zijn nog altijd zeer welkom en ook zoekt de politie nog altijd contact met een mogelijk belangrijke getuige.

Van fiets getrokken

De 20-jarige vrouw fietste die avond over de Maxwellstraat vanuit de richting Ede in de richting Veenendaal. In de fietstunnel onder de A30 werd zij rond 22:15 uur ingehaald door een jongeman op een donkere fiets. Deze trok haar op de Darwinstraat, net voorbij de tunnel, van haar fiets. In de berm dwong hij de vrouw seksuele handelingen te verrichten en te ondergaan, waarna hij er vandoor ging en terugfietste richting Ede. De politie stelde na het misdrijf een Team Grootschalige Opsporing in die sindsdien uitgebreid onderzoek doet om de identiteit van de dader vast te stellen. In het onderzoek zijn diverse buurt- en passantenonderzoeken gehouden en is het beeldmateriaal van diverse camera’s in de omgeving geanalyseerd.

Beeldmateriaal in tunnel

De politie heeft in december bewegende beelden gepubliceerd van de dader die het slachtoffer in de fietstunnel inhaalt, in de hoop dat dit tips oplevert over de dader. De beelden zijn ook getoond in de opsporingsprogramma’s van Omroep Gelderland en RTV Utrecht. Helaas heeft dit nog niet geleid tot de aanhouding van een verdachte. De politie roept mensen die de dader menen te herkennen nog steeds met klem op zich bij de politie te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Tipgevers kunnen het rechercheteam ook mailen via TGO.Florence@gelderland-midden.politie.nl

Signalement dader

Van de dader is het volgende signalement bekend: hij wordt midden 20 geschat en is ongeveer 1.70m lang. Hij heeft een lichtgetint uiterlijk en droeg een donkere broek en een zwart winterjack met capuchon. Hij reed op een donkere herenfiets. Op zijn rug droeg hij een rugzak. De verdachte spreekt goed Nederlands met een licht buitenlands accent.

Man op racefiets

Op de beelden is ook een man op een racefiets te zien, die de dader en het slachtoffer tegemoet fietst en door de inhaalmanoeuvre van de dader bijna tegen hem aan botst. De politie zoekt nog steeds contact met deze mogelijk belangrijke getuige, en hoopt dat hij zichzelf nu alsnog herkent en zich meldt, of dat iemand anders hem herkent en de politie kan helpen contact met hem te leggen.

Het gaat om een man op een witte of lichtkleurige racefiets die ongeveer 40 jaar oud is kort en wat krullerig donkerblond haar heeft. Hij droeg een sportieve, blauwe jas, een rugtas en witte overschoenen. De man op de racefiets maakt vermoedelijk vaker gebruik van de route via het tunneltje.

Bent u deze getuige, of weet u wie hij is? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of onderstaand mailadres.

Lastigvallen nooit gemeld? Meld het bij de politie

De politie kan niet uitsluiten dat de dader van het seksuele misbruik op 19 november wellicht eerder vrouwen heeft lastiggevallen, bijvoorbeeld door hen aan te spreken, door oneerbare voorstellen te doen of op wat voor manier dan ook.

Bent u mogelijk lastiggevallen door deze Nederlands sprekende dader in de omgeving van Ede, neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of via TGO.Florence@gelderland-midden.politie.nl

Opsporing Verzocht en Hart van Nederland

Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond om 21.30 uur uitgezonden op NL1 en woensdag 15 januari herhaald om 11.35 op NL2. Ook Hart van Nederland besteedt dinsdagavond 14 januari aandacht aan deze zaak.

Bijgaande foto: foto van getuige

Provincie:
Blik op 112: