dinsdag, 28. januari 2014 - 16:55 Update: 03-07-2014 0:43

Flappentak kruipt uit ei in DierenPark Amersfoort

Foto van volwassen flappentak en kleintje | DierenPark Amersfoort
Foto: DierenPark Amersfoort
Amersfoort

Dinsdag is er in DierenPark Amersfoort een flappentak, een wandelende tak die eruit ziet als een dor stekelig blaadje, uit het eitje gekropen. Dit meldt DierenPark Amersfoort dinsdagmiddag.

Afgelopen vrijdag plaatste dierverzorger Ronnie Joha een warmtelamp en nu al maakt de temperatuurstijging dat het eerste eitje is uitgekomen. Verwacht wordt dat er nog velen zullen volgen.

De flappentakken, ook wel Australische doorntakken genoemd, leggen elke dag zo’n twee eitjes tussen het groen. Het legsel ligt hier totdat de omstandigheden perfect zijn. “We wisten dat er eitjes lagen, maar deze kwamen niet uit,’’ vertelt dierverzorger Ronnie.

‘‘Afgelopen vrijdag heb ik daarom een lamp opgehangen en is nu dus het eerste kleintje gespot!’’ De eitjes komen op zijn vroegst na een half jaar uit, maar dit kan ook anderhalf jaar duren of helemaal niet gebeuren als hun omgeving niet optimaal is.

Geslacht
Het geslacht van het kleine wandelende takje is nu nog niet te bepalen, dit wordt pas duidelijk als het kleintje na zes maanden volwassen is. ‘’Het takje groeit letterlijk uit zijn velletje. Na zeven vervellingen is de flappentak volgroeid en bij de laatste vervelling krijgt het mannetje vleugels’’, vertelt de dierverzorger. De flappentakken kunnen anderhalf jaar oud worden.

Camouflage
Het is wel even zoeken naar de flappentakken, zij leven namelijk is doornstruiken en passen zich aan hun omgeving aan. “De flappentakken zijn erg nuttig, want zij maken gaatjes in het bladerdak zodat jonge planten genoeg zonlicht krijgen”, vertelt Ronnie.

Nu is het afwachten wanneer het volgende flappentakken-eitje uitkomt. 

Provincie: