donderdag, 19. juni 2014 - 12:28 Update: 03-07-2014 0:34

Spanje heeft een nieuwe koning

Felipe VI heeft het stokje van zijn vader Juan Carlos overgenomen en is de nieuwe koning van Spanje.

Hij heeft donderdagochtend ook de eed afgelegd in het parlement. In zijn eerste speech in het Spaanse parlement heeft hij benadrukt dat hij tegemoet wil komen aan de eisen van het hedendaagse Spanje. Felipe in zijn speech: 'Het staatshoofd moet niet alleen richting geven maar ook dienen. De kroon moet dichter bij de mensen komen, hun respect winnen en prestige behouden. Dat kan door zich integer, eerlijk en transparant te gedragen. Alleen zo krijgt autoriteit een morele grondslag. En vandaag meer dan ooit is is dat wat onze burgers van ons eisen.'

De vader van Felipe, Juan Carlos, zette gisteren al zijn handtekening onder de wet die zijn troonsafstand officieel maakt en zijn zoon Felipe de troon laat bestijgen. Donderdagochtend om half tien kreeg Felipe het bevel over de strijdkrachten. Tijdens een zitting van beide kamers in het parlement werd Felipe donderdagochtend tot koning gekroond. De troonswissel  was sober gehouden vanwege de economische crisis en er waren daarom ook geen buitenlandse staatshoofden aanwezig. In de toespraak die volgde op de eedaflegging en waarbij zijn vrouw en zijn twee dochters aanwezig waren, alsook zijn moeder koningin Sofia, sprak Felipe zijn bewondering uit voor zijn ouders die het land bijna 40 jaar gediend hebben.

Felipe krijgt geen gemakkelijke start. De monarchie in Spanje heeft na de vele schandalen fors aan populariteit ingeboet. Daarnaast kampt het land met economische problemen en een groeiend separatisme.

Categorie:
Tag(s):