vrijdag, 7. november 2014 - 20:30 Update: 07-11-2014 22:43

Val Berlijnse Muur herdacht; Berlijners applaudiseren voor Gorbatsjov

Berlijn

Op zondag 9 november is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel.

In Berlijn zijn inmiddels de festiviteiten voor de herdenking van de val  van Muur begonnen. Zo heeft burgemeester Wowereit in de buurt van de Reichstag bijna 8000 ballonnen ontstoken. De lichtballonnen staan langs het traject van de Muur opgesteld. Zondag worden de ballonnen opgelaten. Nu vormen ze nog een witte lichtmuur ('Lichtgrenze') van zo'n 15 km, precies op de plek waar de gehate Berlijnse Muur 28 jaar lang heeft gestaan. Met het project 'Lichtgrenze' wordt de val van de Muur herdacht.

Na het ontsteken van de ballonnen werd de voormalige Russische president Gorbatsjov bij checkpoint Charlie door enthousiaste en applaudiserende Berlijners onthaald,  zo schrijft de NOS vrijdag. De oud-president zei in een korte toespraak dat hij er trots op is dat hij 'een beetje heeft kunnen bijdragen aan de manier waarop we nu leven'. Hij wenste de Berlijners veel geluk. Gorbatsjov (83) vertelde de Berlijners dat hij in 1966 voor het eerst in Berlijn was en hoe Berlijn destijds op hem overkwam. 'Ik herinner me een duistere, vernielde stad. Vandaag zie ik hoe mooi Berlijn is geworden.' Ook over de huidige moeilijke relatie die Duitsland en Rusland op dit moment hebben als gevolg van de oorlog in Oekraïne laat 'Gorbi', zoals de populaire president indertijd genoemd werd, zich uit: 'We moeten de recent gerezen spanningen onder controle krijgen. Zolang Russen en Duitsers begrip voor elkaar hebben, zolang onze relatie goed is, heeft iedereen daar profijt van.'

In Berlijn zijn dit weekend op alle belangrijke plekken die nog herinneren aan de Muur,  zoals het Mauerpark, Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor, Potsdammerplatz en de East Side Gallery, evenementen. Langs het ballonnentraject zijn informatiemarkten, stadswandelingen en exposities over de geschiedenis. Maar het hoogtepunt van de herdenkingen moet zondag om 19.00 uur plaatsvinden. Dan worden de ballonnen opgelaten en wordt de symbolische lichtmuur weer opgeheven. Gelijktijdig speelt dan de Staatskapelle Berlin onder leiding van Daniël Barenboim Beethovens negende symfonie 'Ode an die Freude', dat tegenwoordig dienst doet als het volkslied van de Europese Unie.

 

 

Categorie:
Tag(s):